Mammismo: een serieuze zaak

Met zijn opmerking dat huwelijken van moederskindjes ongeldig kunnen worden verklaard, heeft een Italiaanse kerkjurist mogelijk een uitweg geboden uit een lastig dilemma voor de rooms-katholieke Kerk. Dat denkt de Amerikaanse Vaticaan-kenner John L. Allen.

Vooral in Italië, maar ook in Nederland trok de opmerking van officiaal Paolo Rigon, kerkelijk rechter in de Italiaanse regio Ligurië, de aandacht. Hij zei dat wie getrouwd is met een partner die niets kan besluiten zonder zijn of haar moeder te raadplegen, een goede reden heeft om het huwelijk ongeldig te laten verklaren.

Het kan natuurlijk een stukje Italiaanse folklore zijn. Met name Italiaanse mannen zijn vaak zo afhankelijk van hun moeder dat hun taal er een apart woord voor heeft: ‘mammismo’. Maar Allen denkt dat de gevolgen van de uitspraak van de kerkelijke rechter niet alleen van belang zullen zijn voor Italiaanse moederskindjes.

Zoals uit verschillende enquêtes bleek, die gehouden zijn met het oog op de bijzondere synode over het gezin van oktober dit jaar, kunnen de meeste katholieken zich er niet in vinden dat gelovigen de communie niet mogen ontvangen als ze hertrouwd zijn na een scheiding.

In principe is dat wel mogelijk, maar alleen als een kerkelijke rechtbank het eerdere huwelijk ongeldig heeft verklaard. Wanneer de criteria hiervoor versoepeld zouden worden, zullen veel minder hertrouwde katholieken van het ontvangen van de sacramenten uitgesloten worden. Daarmee wordt een pastoraal probleem opgelost, zonder dat de waarde van het kerkelijk huwelijk wordt aangetast.

Lees hier meer over het sacrament van het huwelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *