Maurice de Hond: Geen Franciscuseffect in Nederland

Nederlanders vinden Paus Franciscus positief, maar er is geen Franciscus-effect. Dat blijkt uit een jubileumonderzoek van Maurice de Hond. De Hond is dit jaar 40 jaar werkzaam als opiniepeiler. Reden voor een breed onderzoek waarbij mensen zelf vragen konden aandragen.

Er zijn meer dan 3000 vragen opgegeven, waarvan er 100 eind september 2016 zijn gesteld.  De Amsterdamse geestelijk verzorger Joost Verhoef stuurde twee vragen in over de paus en een mogelijk ‘Franciscus-effect’ in Nederland. Verhoef is bekend van onder meer de actie om de paus naar Nederland te halen.

De eerste vraag is wat de mening van Nederlanders over de paus is.  41% van de respondenten is positief (44% man, 38% vrouw). Vooral jongeren lopen weg met Franciscus. Van de 18 tot 24-jarigen is de helft positief. Veertigers en vijftig zijn het minst enthousiast (34%).

Vooral CDA-stemmers (75%) en PvdA-stemmers (70%) vinden de paus ok. PVV-stemmers zijn het minst gunstig gestemd over Franciscus. Een op de vijf is positief. En van alle stemmers zijn PVV’er het meest negatief over de bisschop van Rome (16%), gevolgd door Groen Links-aanhangers (15%).

De tweede vraag zoekt naar het antwoord of Nederlanders positiever zijn gaan denken over de kerk, dankzij Franciscus. Ja, zegt een kwart en een ruime meerderheid (65%) zegt nee. De leeftijdsgroep 35-44 jaar is meest kritisch op de kerk wat de paus ook doet en zegt. Maar liefst driekwart heeft geen positiever beeld gekregen. Ook bij de leeftijdgroepen daarboven (45-54 jaar: 63%, 55+: 62%) ervaart geen Franciscus-effect.

Ook hier lopen PVV’ers niet warm voor de rooms-katholieke kerk.  71% zegt niet positiever te denken over de paus.  De PVV wordt echter voorbijgestreefd door D66-stemmers. Vier op de vijf democraten laten zich niet beïnvloeden door de paus. Ze blijven negatief over de kerk.

Het volledige onderzoek met alle vragen is te vinden op de website Peil.nl. Andere vragen gingen onder meer over het Wilhelmus, klimaatverandering,  pensionering,  Indische Nederlanders en het Oekraine-referendum.

Klik op de afbeeldingen voor de volledige uitslagen op de twee ‘katholieke vragen’:

dehond2

 

dehond1