Meimarathon Radio Maria levert 36.000 euro op

De dit weekeinde gehouden ‘meimarathon’ van de rooms-katholieke radiozender Radio Maria heeft een (voorlopige) opbrengst van 36.145 euro. De zender laat op haar Facebookpagina weten “ontzettend dankbaar voor alle bijdragen tijdens de Mei-marathon van de afgelopen twee dagen” te zijn.

Het is voor het eerst dat de zender een inzamelingsactie in de Mariamaand mei hield. Internationaal gebeurt dat al langer. In december wordt de traditionele kerstmarathon gehouden. Die leverde eind 2014 51.490 euro op, 15.000 euro meer dan de huidige inzamelingsactie.

Tekorten

De zender is na de inzameling nog niet in veilige haven. “Wij hebben in het vervolg van 2015 aan reguliere donaties nog een bedrag nodig van ongeveer €60.000,- per maand maar dat halen we nu over het gehele jaar gerekend nog niet. Wij vragen u dan ook er nog een schepje of een schep bovenop te doen om de prachtige opdracht die wij van onze Heilige Moeder hebben gekregen te kunnen blijven vervullen”, schrijft het bestuur op de website van de zender.

Radio Maria kan elke maand rekenen op vaste donaties van luisteraars. Zij hebben tot vandaag 255.589 euro bijeengebracht, ruim 44.000 euro minder dan begroot. Bij de huidige gemiddelde reguliere donaties van 43.000 euro per maand, zou de zender uitkomen op een tekort van meer dan 100.000 euro voor dit jaar. Op jaarbasis is 720.000 euro nodig.

Komende maand wordt de jaarrekening over 2014 gepubliceerd. Dan wordt bekend wat de liquiditeit van Radio Maria is. Zeker is dat de zender zonder extra acties als de marathons niet zelfstandig kan overleven. Omdat de zender geen reclames wil uitzenden, moeten de financiën op orde worden gebracht door extra bezuinigingen of met extra steun van derden, zoals de internationale Radio Maria-familie. Het bestuur: “Er moet nog een schepje bovenop om Radio Maria ook echt te laten overleven.”

Piratenzender

Opmerkelijk is dat de zender zich kwalificeert als piratenzender. “Wij zijn de enige overgebleven piraat in Nederland”, zei programmadirecteur pater Elias Leydts voorafgaand aan de inzameling. “Wij ontvangen geen inkomsten uit commerciële activiteiten als reclame. Enkel de gaven van de donateurs maken het mogelijk dat er in Nederland een helder katholiek geluid op de radio te horen is.” Het kenmerk van een piratenzender is dat zij illegaal werkt. Radio Maria beschikt over de benodigde zendvergunningen.