Mgr. Hendriks: ‘Exhortatie ademt begrip en liefde voor alle mensen’

Ook hulpbisschop Jan Hendriks heeft een reactie gegeven op Amoris Laetitia, het belangrijke pauselijke document over huwelijk en gezin.

Ee exhortatie ademt een heel sterk pastorale geest, schrijft mgr. Hendriks op zijn blog. “De tekst ademt begrip en liefde voor alle mensen. Er wordt niets goedgepraat of weggepraat, er worden geen nieuwe deuren geopend die voor hen gesloten waren, maar er waait door het hele document een hartelijke, ‘inclusieve’ geest: je mag erbij horen, ook al is de situatie waarin je je bevindt niet perfect. We zijn trouwens allemaal mensen “op weg”. Het goede ontwikkelen en mensen erbij betrekken waar dat kan, is uitgangspunt van de ‘goddelijke pedagogie” die het document wil ademen. De leer blijft de leer maar het gaat hier om de benadering van mensen en die is open, hartelijk en pastoraal.”

“De tekst draagt alle kenmerken van paus Franciscus: aan de ene kant houdt de paus volledig vast aan de geloofsovertuigingen van de katholieke kerk, ook op het gebied van de moraal. Aan de andere kant mag dit geen koude bureau-moraal zijn (n. 312), maar moeten de leden van de kerk en haar herders er altijd toe geneigd zijn “te begrijpen, te vergeven, te begeleiden, te hopen en vooral te integreren”.