Mgr. Hurkmans wordt rector Friezenkerk

Als Antoon Hurkmans terugtreedt als bisschop, wordt hij rector van de Friezenkerk in Rome. Dat meldt KRO-NCRV op haar website.

Op 14 mei is Hurkmans bisschop af. Als het voorstel tot de benoeming als rector wordt geaccepteerd door het vicariaat in Rome volgt de bisschop pater Tiemen Brouwer op. Die was sinds 2007 rector van de Friezenkerk.

De dominicaner pater Brouwer treedt terug als rector omdat hij de taak als biechtvader in de Santa Maria Maggiore niet goed kan combineren met het rectorschap. Op de website van de Friezenkerk schreef Brouwer in januari over zijn beslissing. “Omdat het biechtvaderschap mijn eerste verplichting is en ik indertijd (in 2007) het rectoraat van de Friezenkerk alleen op me mocht nemen, als deze geen afbreuk zou doen aan mijn eerste taak, heb ik de verantwoordelijke instanties meegedeeld, dat het moment voor mij is gekomen de taak als rector over te dragen.”

Hurkmans stapt als rector in de voetsporen van bisschop Tiny Muskens (1935-2013). Voordat Muskens bisschop in Breda werd, was hij van 1978 tot 1994 rector van de Nederlandse kerk vlakbij het Sint Pietersplein. Dankzij de inspanningen van Muskens kreeg de Friezenkerk in 2005 de status van zelfstandige parochiekerk.