Miljoen euro voor Catharijneconvent en Centraal Museum

Het Centraal Museum en Museum Catharijneconvent krijgen samen één miljoen euro van de Van Baaren Stichting. De gift wordt in vijf jaar uitbetaald. Het geld wordt gebruikt voor nieuwe exposities. De Van Baaren Stichting zet zich in voor projecten in de stad Utrecht die raakvlakken hebben met het katholicisme.

Museum Catharijneconvent zal met de gift de tentoonstelling Feest! uitbreiden. In de wisselende expositie wordt aandacht besteed aan hedendaagse feestdagen. De expositie ‘Beleef het kerstverhaal’ wordt ook groter opgezet.

Het is niet de eerste keer dat de musea geld krijgen van de stichting. Zo betaalde de stichting mee aan de tentoonstelling Feest!. De Van Baaren Stichting is genoemd naar de zeer katholieke Utrechtse familie Van Baaren. Behalve veel geld had de familie ook veel kunst verzameld. Dat wordt beheerd door het Centraal Museum en daar ook deels tentoongesteld.

Franciscus tentoonstelling

Morgen begint in het Catharijneconvent de tentoonstelling Franciscus. Aan de hand van prachtige kunst vertelt gastconservator Henk van Os wie Franciscus was, wat zijn idealen waren en hoe kunstenaars met zijn gedachtegoed zijn omgegaan.

De oud-directeur van het Rijksmuseum is met recht een expert te noemen als het gaat om de uitbeelding van Franciscus. Met deze tentoonstelling gaat een grote wens van hem in vervulling. Dit jaar neemt Henk van Os afscheid als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Franciscus. Met het verhaal van Henk van Os vormt het sluitstuk van zijn hoogleraarschap. Als gastconservator neemt Henk van Os u in een persoonlijke multimediatour mee langs zijn favoriete kunstwerken en vertelt hierbij prachtige verhalen.