Miljoenensubsidie voor Abdij Rolduc

Abdij Rolduc

Abdij Rolduc in Kerkrade krijgt 7 miljoen euro subsidie van de overheid. Dat heeft het kabinet vandaag bekendgemaakt. Het geld is bedoeld voor investeringen in toegankelijkheid, duurzaamheid en het aantrekken van zoveel mogelijk bezoekers.

De ruim 900 jaar oude Abdij Rolduc, qualitate qua eigendom van de bisschop van Roermond, is het grootste abdijcomplex in de Benelux. Het staat op de UNESCO-lijst van de honderd belangrijkste monumenten van Nederland. In het gebouwencomplex is onder meer de priesteropleiding en het theologisch institiuut van het bisdom gevestigd, maar ook een congrescentrum en een hotel met 160 kamers en ruim twintig ondernemingen.

De zeven miljoen voor Rolduc maakt onderdeel uit van een geldbedrag van 35 miljoen euro dat het kabinet geeft aan twaalf Nederlandse zogeheten ‘iconische monumenten’, waaronder de Sint-Janskathedraal in Den Bosch, die 5 miljoen euro krijgt. Door hun omvang en hun bijzondere cultuurhistorische waarden zijn de kosten van deze monumenten hoog, maar volgens minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) kunnen we deze ‘parels van ons erfgoed met een extra investering geschikt maken voor de toekomst.’

Bron: Bisdom Roermond Foto: Wikimedia