Minder kijkers voor The Passion Amersfoort

foto Willem Jan de Bruijn

Donderdagavond trok de zesde editie van The Passion 3,1 miljoen kijkers. Dat zijn er veel minder dan de vorige twee edities.

Een mogelijke oorzaak is het plotseling overlijden van voetballegende Johan Cruijff. Cruijff overleed gistermiddag op 68e jarige leeftijd aan longkanker. Het NOS Journaal van 20 uur en De Wereld Draait Door trokken daardoor veel belangstellenden. Toch was The Passion het best bekeken programma van de avond.

Minder kijkers dan Groningen en Enschede

De dood van Cruijff is geen volledige verklaring voor de lagere kijkcijfers. De zesde editie van gisteravond trok ook beduidend minder kijkers dan de editie vanaf de Vismarkt in Groningen, twee jaar geleden.

[table id=2 /]

Aanwezigheid stabiel

Tegenover de terugloop aan kijkers blijft het aantal mensen dat bij het live-evenement aanwezig is, stabiel. De organisatie schat het aantal mensen op het Amersfoortse Eemplein op 20.000, ongeveer evenveel als in andere plaatsen. Bij de eerste editie in Gouda waren er 10.000 mensen. Een jaar later waren er tussen de vijftien en twintigduizend mensen in Rotterdam bij het televisiespektakel. Sindsdien is het aantal gelijk gebleven.

(bron: Kijkcijferonderzoek.nl. Foto Ellen ten Damme door Willem Jan de Bruijn)