Missiebisschop Herman Münninghoff ofm overleden

Op 7 februari 2018 is op 96-jarige leeftijd Herman Münninghoff ofm overleden. Hij was emeritus-bisschop van de rooms-katholiek Kerk in het bisdom Jayapura, Papoea (Indonesië).

“Te midden van oorlog en geweld hoorde ik in Megen zijn stem!”

Monseigneur Münninghoff werd geboren op 30 november 1921 in Woerden. Na zijn eindexamen HBS in 1940, studeerde hij aanvankelijk notariaat. In de Tweede Wereldoorlog zat hij ondergedoken in de bossen bij Lage Vuursche om aan de Arbeitseinsatz in Duitsland te ontkomen. Na verraad en ontsnapping vond hij onderdak bij de franciscanen in Megen, onder voorwaarde dat hij zich in alles zou gedragen als een echte seminarist. “Zo ontsnapte ik aan de Duitse politie, maar niet aan het vangnet dat de Heer voor mij gespannen had. Te midden van oorlog en geweld hoorde ik in Megen zijn stem!”, schreef hij later in een autobiografisch artikel.

Op 15 maart 1953 werd hij binnen de orde van de franciscanen tot priester gewijd, waarna hij als missionaris naar Nieuw Guinea, het latere Irian Yaya en de huidige Indonesische provincie Papoea, vertrok. Van zijn droom om als Papoea-missionaris de binnenlanden in te trekken kwam weinig terecht. Hij werd secretaris van de hoogste Papoea-bestuurder. Na een korte periode werkzaam te zijn geweest als parochiepastoor, werd hij weer secretaris, later econoom en vicaris generaal.

Bisschop van het bisdom van Jayapura

Op 10 september 1972 werd hij als opvolger van Mgr. Rudolf Staverman ofm tot bisschop gewijd van het bisdom van Jayapura. Die functie vervulde hij tot aan zijn emeritaat, 29 augustus 1997.

In zijn functie van bisschop raakte hij in 1995 betrokken bij protesten tegen mensrechtenschendingen van het Indonesische leger tegen Papoea’s. Een zwartboek door hem samengesteld leidde tot maatregelen van de Indonesische overheid. Kort daarna bemiddelde hij bij een gijzelingsactie van de beweging voor ‘Vrij Papoea’, die 13 mensen had gegijzeld, waaronder vier Britten en twee Nederlanders

In 2005 keerde Münninghoff om gezondheidsredenen terug naar Nederland. Hij ging wonen in ‘Mariëngaerde’ in Warmond. In 2016 verhuisde hij naar ‘Rivo Torto’ in Alverna (Wijchen) waar hij op 7 februari 2018 overleed. De uitvaartdienst zal zijn, woensdag 14 februari om 14.30 uur, in de parochiekerk van de H. Jozef, Heumenseweg 32, te Alverna (Wijchen).

 

Bron: Franciscanen