Monniken Koningshoeven digitaliseren verder met nieuwe nieuwsbrief

De cisterciënzer monniken van de abdij O.L.V. van Koningshoeven in Berkel-Enschot blazen hun digitale nieuwsbrief nieuw leven in. Een aantal jaar geleden verstuurden de monniken maandelijks een goed gelezen nieuwsbrief, maar dit was volgens abt Bernardus een tijdrovende klus. Vanaf januari 2018 gaan ze iedere twee maanden een nieuwe editie versturen.

Openheid vanuit geslotenheid

De monniken leiden een teruggetrokken kloosterleven in Berkel-Enschot. In de abdij wonen en leven 22 broeders uit 6 verschillende culturen, volgens de regel van Benedictus. Het is niet ongewoon dat kloostergemeenschappen via hun website berichtgeving plaatsen over hun klooster en leven, maar de gemeenschap van Koningshoeven maakt hier via verschillende middelen en kanalen (opvallend) intensief gebruik van. Eerder lanceerden zij een nieuwe website en publiceerden ze filmpjes over hun leven binnen de kloostermuren. Toen in 2015 de stilte werd verstoord door rondvliegende drones boven de abdij, besloten de monniken zelf een opname met een drone te laten maken, waarna de rust terugkeerde rondom de abdij.

Geïnteresseerden kunnen zich gratis voor de nieuwsbrief aanmelden. De monniken geven vanaf 2018 ook op deze wijze een digitaal kijkje binnen de muren van de abdij en haar gemeenschap.

Reactie Dom Bernardus

Nieuw is de abdijnieuwsbrief niet volgens Dom Bernardus, abt van Koningshoeven. “We hebben er vier jaar lang eentje gehad. Die werd erg goed gelezen. De maandelijkse productie ervan was echter intensief. Het werd lastig om dat vol te houden.” En lachend: “Ook monniken hebben het druk.”

De gemeenschap van abdij Koningshoeven ervaart een grote belangstelling; “Het doet goed om te weten dat mensen ons een warm hart toedragen. Dat ze nieuwsgierig zijn gebleven naar hoe wij hier leven. Ik ben blij dat we hun vraag nu beantwoorden. We hebben op de website natuurlijk onze actuele nieuwsberichten staan, maar met een nieuwsbrief hebben we een extra middel om met belangstellenden te communiceren.” aldus Dom Bernardus.