Monniken op Schiermonnikoog gaan het ‘anders’ aanpakken

De monniken op Schiermonnikoog zijn druk bezig met hun toekomstplannen van een nieuw klooster op het eiland. In april van dit jaar kregen zij een flinke tegenslag te verwerken toen er felle kritiek kwam op de plannen die toen op tafel lagen. De plannen werden van tafel geveegd en na een periode van bezinning gaan de monniken het nu ‘anders’ aanpakken.

Tegenover het Dagblad van het Noorden vertelt abt Alberic: “Ons perspectief is totaal gewijzigd. We hebben ervaring opgedaan met kleinschalig leven en dat is in alle opzichten positief uitgevallen.” Het nieuwe klooster zal daarom ook geen toren meer hebben. In de oude tekeningen was dit een van de grote kritiekpunten op het nieuwe ontwerp vanuit de eilanders.

Verder na een tijd van bezinning

Op de website van het nieuwe klooster schrijven de monniken het volgende over hun periode van bezinning: “Onze zoektocht naar een klooster op Schiermonnikoog heeft wat stil gelegen. De afgelopen maanden van rust waren weldadig – we hebben gewoon ons monnikenleven geleid. We hopen dat voort te zetten in een klooster waar we ook kandidaten en gasten kunnen ontvangen.”

De monniken wonen nu in een kleine woning op het eiland. In hun nieuwe klooster willen ze doorgaan met deze manier van samenleven. Ze willen een nieuw compact klooster dat voldoet aan de behoeften. Het vorige ontwerp lag midden in de natuur maar dat hoeft voor de monniken niet meer, ze hebben momenteel twee andere percelen op het oog die al een bouwbestemming hebben. Eind dit jaar zal volgens de abt de keuze gemaakt worden waarna in januari een koopcontract getekend zou kunnen worden.

Tien monniken op Schiermonnikoog

Het is de bedoeling om voor tien monniken ruimte te maken in het nieuwe klooster. Momenteel wonen er vier cisterciënzers op Schiermonnikoog, maar er zijn er nog steeds vier oudere broeders van abdij Diepenveen die in het moederhuis in Westmalle in België wonen. Het is de bedoeling dat drie van hen later ook verhuizen naar het eiland. Ondertussen hebben zich ook twee aspiranten van 30 en 35 jaar gemeld die graag hun intrede willen doen. Dit was een uitgesproken wens van abt Alberic, dat het nieuwe klooster ook een aantrekkingskracht heeft op geïnteresseerden in het religieuze leven.