Monniken Schiermonnikoog hebben definitief onderkomen gevonden

De cisterciënzer monniken op Schiermonnikoog hebben na vijf jaar een verrassende locatie gevonden voor een eigen klooster op het Waddeneiland. Aan de rand van het dorp hebben ze de herberg Rijsbergen gekocht.

De herberg is heel 2018 nog in gebruik als hotel. Vanaf januari 2019 zullen de monniken er hun intrek innemen. Het gaat Klooster Schiermonnikoog heten.

Klooster Schiermonnikoog

In 2015 verlieten de monniken hun abdij in Diepenveen voor het toen nog onbekende avontuur. De abdij was te groot voor de gemeenschap en vier broeders vertrokken naar Schiermonnikoog om daar de realisatie van een nieuw klooster te onderzoeken. Drie oudere broeders verhuisden tijdelijk maar het moederhuis, de abdij van Westmalle in België. Afgelopen jaar sloot een vijfde broeder zich aan bij de gemeenschap op het eiland.

De zoektocht was voor de monniken een moeizaam traject geworden. In 2017 presenteerde de monniken hun plannen voor de bouw van een nieuw klooster, maar dat stuitte op veel weerstand en verdeeldheid bij bewoners op het eiland. Daarop besloten de monniken de plannen voor een nieuwbouw naast zich neer te leggen en verder te kijken naar de alternatieven.

De monniken zijn opgelucht dat ze vanochtend het contract hebben getekend en daardoor zekerheid hebben. “We zijn ontzettend blij, het was een lange zoektocht. Onze nieuwe plek zal klooster Schiermonnikoog heten, de naam herberg Rijsbergen verdwijnt”, aldus abt Alberic.

 

 

 

Bron: KRO/Nachtzon Media