Museum Catharijneconvent beleeft topjaar

2014 was voor het Catharijneconvent het op een na meest succesvolle jaar ooit. Het Utrechtse museum over de geschiedenis van het christendom trok 90.000 bezoekers dankzij bijzondere exposities en meer scholenbezoek. Ook voor komend jaar verwacht het museum veel publiek te interesseren voor het religieuze erfgoed.

Bijzondere tentoonstellingen

Het jaar startte met Thuis in de Bijbel, oude meesters, grote verhalen. Dit historische overzicht van bijbelse taferelen van oude meesters uit de Nederlandse schilderkunst trok 35.000 liefhebbers.

De huidige expositie ‘Ik geef om jou! Naastenliefde door de eeuwen’ ontving meer dan 20.000 bezoekers. Onder hen ook koning Willem-Alexander, die op 11 november het museum bezocht. De expositie is een samenwerking met onder meer het Oranjefonds, het Skanfonds en Humanitas.

Het aantal kinderen dat het museum bezocht nam flink toe. Met name de vaste presentatie Feest! Weet wat je viert wordt goed ontvangen door scholen in de regio Utrecht.

Opening Catharinazaal

Een langgekoesterde wens van het museum ging in vervulling met de opening van de Catharinazaal. De eregalerij vormt een goede start voor een bezoek aan de overige zalen van het museum. De nieuwe zaal is ook het decor voor de grootste aankoop uit de geschiedenis van het museum: het vijftiende-eeuwse Petrusbeeld van Claux de Werve.

Ambitieuze plannen

Museum Catharijneconvent verwacht ook in het nieuwe jaar veel bezoekers. Er staan twee grote tentoonstellingen op het programma. Vanaf april toont het Catharijneconvent Het geheim van de Middeleeuwen in gouddraad en zijde, een presentatie van de mooiste en zeldzaamste middeleeuwse liturgische kledingstukken uit (inter)nationale verzamelingen. Het is voor het eerst in dertig jaar dat een dergelijke tentoonstelling in Nederland te zien zal zijn. De paramenten zijn zeer waardevol, zowel door het gebruikte materiaal, de arbeidskosten als de artistieke kwaliteit. In de Middeleeuwen, maar ook in de eeuwen daarna, dragen priesters, bisschoppen en kardinalen tijdens de katholieke eredienst de gewaden. Ze hadden als voornaamste doel God te eren, maar ook de gelovigen werden erdoor geïmponeerd.

In het najaar presenteert het museum in samenwerking met Musea Brugge een kunsthistorische tentoonstelling over heksen. In ‘De Heksen van Bruegel’ staat het heksbeeld dat Pieter Bruegel de Oudere ontwikkelde centraal. Dat beeld, ontstaan in 1565, is een heksbeeld dat we nog altijd herkennen.

(foto: © Oranje Fonds/Bart Homburg)