Muzikaal Joods eerbetoon voor Noord-Limburgse priester

De Noord-Limburgse priester Henri Vullinghs redde in de Tweede Wereldoorlog honderden Joodse onderduikers. Hij werd er zelf voor opgepakt en kwam om in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De Joods-Nederlandse musicus Hans Lachman componeerde als een van de geredde onderduikers een requiem voor de vermoorde pastoor.

Burgemeester van de gemeente Horst aan de Maas, Kees Van Rooij, spreekt van een ‘actueel statement’. “Het requiem van Lachman ter nagedachtenis aan pastoor Vullinghs is bijzonder. Een eerbetoon van een Joods musicus en componist aan de katholieke priester en de mensen die verzet pleegden tegen het uitroeien van mensen vanwege hun geloofsovertuiging. Een statement dat zeer actueel is in de huidige wereld waarin mensen met extreme geloofsopvattingen terreurdaden en oorlogen plegen om andersdenkenden te onderwerpen.”

Op 9 april 2015, de zeventigste sterfdag van de pastoor, en 10 april 2015 wordt het requiem opnieuw uitgevoerd in de kerk waar de pastoor is opgepakt. Kleinzoon David Henri Lachman is aanwezig om te vertellen welke impact deze geschiedenis op zijn familie heeft gehad. Het requiem wordt afgewisseld met muziek van andere Joodse componisten en muziek vanuit de katholieke traditie. Een beeldsequentie ondersteunt de muziek met prachtige en ontroerende beelden.

Op zoek

Het Comité Van Limburg Requiem in Grubbenvorst heeft de afgelopen maanden alles op alles gezet om de twee concertvoorstellingen te kunnen realiseren. “Wij vinden dit project zo belangrijk omdat naast de prachtige muziek en ontroerende beelden het ook iets zegt over respect voor elkaars identiteit.”

Om zoveel mogelijk betrokkenen kennis te laten nemen van dit unieke project, is de organisatie op zoek naar namen en (e-mail)adressen van (familieleden van) onderduikers en onderduikadressen. Het project Van Limburg Requiem kost geld. De meeste kosten zijn gedekt en via crowdfunding wil het comité de laatste hobbel nemen om het unieke project succesvol te laten zijn.

(foto: Henri Vullinghs, vanlimburgrequiem.nl)