Nederland staat stil bij aanslag Parijs

In vele Nederlandse steden wordt vanavond stilgestaan bij de terreuraanslag. Zo wordt om 18.00 uur een extra Vredesplein gehouden worden voor de Sint-Jacobuskerk in Den Haag. De Facebookpagina Vredesplein van de Haagse Gemeenschap van Kerken wil in gebed en meditatie bij de slachtoffers van de aanslag in Parijs zijn. Op hetzelfde moment wordt in Parijs een stille tocht gehouden.

De Haagse Gemeenschap van Kerken in samenwerking met de H.Jacobusparochie besloot vorig jaar om maandelijks te bidden voor de vrede. De gemeenschap sluit aan bij het Conventry-gebed dat in veel steden van Europa op vrijdag wordt gebeden. Het gebed verbindt de steden waar kerken ooit zijn verwoest door bombardementen, zoals in Den Haag op 3 maart 1945.

Ook in andere steden vinden stiltemomenten of demonstraties plaats. In ieder geval Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Utrecht, Leeuwarden, Leiden, Hilversum, Zoetermeer en Maastricht doen mee. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft alle redacties in het land opgeroepen om 11.00 uur een minuut stilte te houden.

In Frankrijk is het vandaag een dag van nationale rouw. Bij de Franse ambassade in Den Haag hangt de nationale vlag halfstok.

(foto: Valentina Calà/CC BY-SA 2.0)