‘Nepnieuws’ onderwerp van discussie in Lourdes

Enkele honderden katholieke mediawerkers uit alle windstreken discussiëren tussen 24 en 26 januari in Lourdes over hun invloed en verantwoordelijkheden. Schrijvers uit de filosofie, theologie, politiek en journalistiek buigen zich dan over het thema ‘media en waarheid’. Wanneer is iets een waarheid? En wat maakt zo’n waarheid nieuwswaardig?

Dat daarbij ook de discussie over nepnieuws wordt aangekaart is niet nieuw. De bijeenkomst wordt dit jaar voor de tweeëntwintigste keer gehouden, ieder jaar ergens anders. Initiatiefnemer is de beleidsafdeling ‘communicatie’ van het Vaticaan, het Secretariaat voor de Communicatie van de Heilige Stoel.

De traditie is gewijd aan Franciscus van Sales, bisschop van Genève en Annecy (1567-1622). Vanwege zijn grote literaire oeuvre en toewijding aan de armen riep paus Pius XI hem in 1923 uit tot kerkleraar en beschermheilige van schrijvers en journalisten. De congregatie van de salesianen die door Don Bosco werd gesticht, is naar Franciscus genoemd. Ook in de Anglicaanse Kerk geldt Franciscus als heilige. Zijn feestdag is op 24 januari.

De discussie-driedaagse wordt op 26 januari afgesloten met een mis en een onderscheiding voor een medium dat de interreligieuze dialoog positief en concreet beïnvloedt. De onderscheiding draagt de naam van de Franse priester Jacques Hamel. In 2016 werd hij vermoord door jihadisten.