Nieuw boek van Paus Franciscus over gebed

Gebed

In het nieuwe boek ‘La Preghiera. Il respiro della vita nuova’ (Gebed. De adem van het nieuwe leven) benadrukt Paus Franciscus de rol van gebed in het christelijke leven, zo meldt Vatican News. Het boek bevat verschillende verhandelingen van Paus Franciscus over gebed, waaronder zijn commentaar op het Onze Vader. ‘La Preghiera’ verschijnt aanstaande donderdag in Frankrijk en Italië.

In een onofficieel vertaald fragment van ‘La Preghiera’ op Vatican News gaat Paus Franciscus dieper in op het begrip ‘nieuw leven’: het nieuwe leven dat begint bij de doop. Dit is geen ‘nieuw leven’ zoals we dat in het dagelijks spraakgebruik verstaan; we zeggen vaak dat we ‘een nieuw leven’ beginnen wanneer er grote veranderingen in ons leven plaatsvinden, bijvoorbeeld een nieuwe baan of een verhuizing. Hoewel de impact daarvan groot kan zijn – een andere woning, een ander salaris, andere collega’s en kennissen en misschien zelfs vrienden – is het volgens Paus Franciscus geen nieuw leven: ‘het is hetzelfde leven dat verder gaat.’ Ook gebeurtenissen die ons overvallen en onze waarden en fundamentele keuzes kunnen veranderen, zijn volgens Paus Franciscus nog steeds ‘slechts’ transformaties.

Het nieuwe leven dat God ons schenkt, is echter onvergelijkbaar met ons huidige leven. Hoe zou je immers leven en dood met elkaar vergelijken, of het leven voor en na de geboorte? Het is ‘nieuw’ omdat het een geheel ander leven is, het leven van God zelf: participeren in de liefde van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Een van de meest oude beelden, reeds gebruikt door Paulus, om dit ‘leven-met’ te illustreren, is dat van het lichaam waarvan Christus het hoofd is en wij de ledematen zijn,’ aldus Paus Franciscus.

Hij beschrijft dat er in het menselijk lichaam essentiële functies zijn zoals ademen en het kloppen van het hart. ‘Ik stel me graag voor dat het persoonlijke en gemeenschappelijke gebed van ons christenen de adem, de hartslag van de kerk is (…)’ schrijft Paus Franciscus. ‘Gebed is ons jawoord aan God, aan Zijn liefde die ons bereikt, het is het welkom heten van de Heilige Geest die zonder vermoeid te raken over iedereen liefde en leven uitgiet. (…) Je bent je niet altijd bewust van het feit dat je ademt, maar je kunt nooit stoppen met ademen.’