Nieuwe website Rijk Rooms Leven in Brabant

Ave Maria optocht in Grave 1907 BHIC

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft een nieuwe website gelanceerd over het Rijke Roomse Leven in Brabant: ‘Wierook, wijwater & worstenbrood’. De site biedt ook de gelegenheid je eigen ervaringen te delen.

Ben je ouder dan 55, dan is de kans groot dat je de eerste Heilige Communie hebt gedaan, dat je voor en na het eten een kruisje sloeg en wekelijks naar de kerk ging. Je herinnert je misschien dat bijna overal in Brabant ‘RK’ voor stond: van de lagere school tot de sportclub en de krant. Deze periode staat bekend als de tijd van het Rijke Roomse Leven.

Tussen ca. 1850 en 1960 was ruim 90 procent van de Brabanders praktiserend rooms-katholiek. De kerk heeft daardoor een enorme invloed gehad op het dagelijks leven van alle Brabanders. Zo zijn er in de 19e en 20e eeuw zijn in totaal 133 orden en congregaties actief geweest in Brabant. De katholieke reguliere geestelijkheid was op een breed maatschappelijk terrein actief: van kleuteronderwijs tot voortgezet (beroeps)onderwijs en in de ziekenzorg, bejaarden- en gehandicaptenzorg en de opvang van wezen. Mede dankzij hun inspanningen groeide het niveau van onderwijs en gezondheidzorg spectaculair. Bijna iedereen die ouder is dan 40 jaar, heeft dus wel op een of andere manier herinneringen aan dit katholieke leven.

Feest van herkenning

Op ‘Wierook, wijwater & worstenbrood’ vind je niet alleen foto’s en verhalen van de meer dan duizend katholieke kerken, kloosters en Lourdesgrotten in Noord-Brabant, maar je kunt ook meer te weten komen over de meer dan honderd ordes en congregaties die in Brabant werkzaam zijn geweest. In het Rooms prentenboek zullen de typisch Roomse fenomenen een feest van herkenning zijn: van knikengel tot missiebusje, van wijwatervat tot beatmis. Wat weet jij nog over de angst voor onkuisheid en over de huwelijksmoraal? Blader ook eens door de katholieke kalender en de regels en de rituelen.

Maar nog belangrijker dan al die wetenswaardigheden zijn de eigen herinneringen van de Brabantse katholieken aan dat Roomse leven. De website, die de komende tijd nog aangevuld wordt, biedt dan ook ruimschoots de gelegenheid om bij elk verhaal je eigen ervaringen te delen.

www.wierookwijwaterenworstenbrood.nl

Foto: processie in Grave. Kinderen dragen vlaggetjes en houden een koord vast dat aan de bovenkant van het vaandel is vastgehecht. Het meisje in het midden mag het Ave Maria bord dragen. Fotostudio Jean Smeets, Grave; via Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).