Oegandese bisschoppen: geen mening

Houdt katholiek.nl ons voor de gek? Dat zouden lezers zich kunnen afvragen omdat op de site eerst een artikel verscheen waarvan de kop luidde dat de Oegandese bisschoppen die nieuwe anti-homowet in hun land afkeurden en vervolgens een artikel met een kop waarin het tegengestelde wordt beweerd.

En dan nu het derde artikel in de serie: de bisschoppen hebben geen mening. Dat blijkt althans uit een artikel van de National Catholic Reporter (NCR).

Toch is er in alledrie de artikelen een lijn te ontdekken. De bisschoppen wijzen homoseksualiteit af, maar zijn tegen strafmaatregelen. Over de wet zelf hebben ze nog geen mening.

Achteraf gezien is het laatste artikel, dat van de NCR, het beste. In het artikel kwam de woordvoerder van de Oegandese bisschoppen aan het woord. Het eerste artikel, gebaseerd op een bericht van Radio Vaticana bevat een feitelijke onjuistheid: de Wereldraad van Kerken heeft zich niet over de wet uitgelaten. Bovendien suggereert het ten onrechte dat de bisschoppen zich tegen de wet hebben uitgesproken.

Waarom dan toch alledrie de artikelen geplaatst?

In eerste instantie leek het opmerkelijk nieuws: bisschoppen die zich tegen de anti-homowet uitspreken. Het was niet zomaar een website die het meldde, het ging om Radio Vaticana.

Later bleek dat er een kern van waarheid in het bericht stak, maar dat de zaak toch wat anders lag.

Hieruit blijkt hoe moeilijk het is om er achter te komen hoe het nu precies zit. Ook in een tijd waarin alle informatie via internet beschikbaar lijkt te zijn.

Katholiek.nl spoort zo veel mogelijk informatie op, probeert die te wegen en geeft die door. Waar nodig geven we duiding, maar dat is niet altijd mogelijk. Het is dan aan de lezer om zich een beeld te vormen.

En er is nog een reden om aan dit onderwerp aandacht te besteden. Oeganda is niet zomaar een ver land met een vreemde cultuur. Het is een van de landen in Afrika met een aanzienlijk aantal katholieken. Onder paus Franciscus verplaatst het zwaartepunt van de Kerk zich naar het zuiden. Een gebied waar men andere opvattingen heeft dan in Europa. En met het oog op de komende synode over het gezin is dat van groot belang.

Kiezen de Oegandese bisschoppen de juiste lijn? Moeten wij vanuit het westen om corrigerende maatregelen roepen, of is dit juist een vorm van westerse arrogantie?

Vragen waar wij geen antwoord op geven. Maar wel willen we proberen om onze lezers te helpen zich een beeld te vormen, hoe verwarrend dit ook is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *