Omroep RKK en Radio Maria stoppen op middengolf

Katholieken hebben vanaf 1 september niets meer te zoeken op de middengolf. Zowel omroep RKK als Radio Maria stoppen vanaf 1 september met hun uitzendingen op de analoge middengolf. Beide zenders stappen over op digitaal, zoals internet, de kabel of DAB+, digitale radio via de ether. De overstap naar digitaal komt de uitzendkwaliteit sterk ten goede.

NPO Radio 5

Per 1 september wordt de distributie van NPO Radio 5 via de AM stopgezet. Vanaf dat moment zijn er geen radiozenders van de NPO meer te horen op de middengolf. Dus ook radioprogramma’s van de omroep RKK, zoals Wierook en Pepermunt, Andersdenkenden, Platenparadijs, Wat blijft en Echo van Eeuwigheid zijn dan alleen via andere wegen te beluisteren. De omroep RKK blijft te beluisteren via de kabel, digitale televisie, via internet, via de NPO Radio 5 app en via DAB+.

Onderstaand filmpje van de NPO geeft de mogelijkheden weer:

Radio Maria

KPN Broadcast staakt de uitzendingen via de middengolf eerder dan verwacht. Er is volgens het bestuur van Radio Maria geen betaalbaar AM-alternatief. Radio Maria had het vermogen van de middengolfzender op 675 kHz uit kostenoverweging al teruggeschroefd. Begin dit jaar had Radio Maria te kampen met extra onderhoud aan de zendmast van haar middengolfzender in Lopikerkapel. Een tuidraad van de zendmast was losgeraakt waardoor de zendmast scheef kwam te staan. Door de onderhoudswerkzaamheden moest Radio Maria haar uitzendingen tijdelijk staken.

Radio Maria blijft te ontvangen via DAB+ (kanaal 11C), via de eigen website en via een app voor smartphones. De zender huurt capaciteit van de commerciële zender 100%NL, zodat ze landelijk is te ontvangen.

(Bron: Mediamagazine/NPO5)