Onderzoek financiën Vaticaan opgeschort

De accountants van PricewaterhouseCoopers (PwC) hebben hun werk in het Vaticaan moeten staken. Dat meldt de website Crux. Op 12 april werden de werkzaamheden ‘onmiddellijk opgeschort’ door een topman van het staatssecretariaat van de Heilige Stoel, aartsbisschop Angelo Becciu. Het is onduidelijk of dit is gebeurd met medeweten van de paus.

Bronnen vertelden Crux dat de staatssecretaris van het Vaticaan, kardinaal Pietro Parolin, bezorgd is over de vergaande bevoegdheden die aan PwC waren gegeven. Het is al bijzonder dat een accountantsfirma de financiën van een soevereine staat doorlicht, maar PwC mocht de informatie die het ontving delen met andere firma’s waarmee het bedrijf samenwerkt.

Met de maatregel wordt kardinaal George Pell gepasseerd die als kardinaal-prefect van het nieuwe secretariaat voor de economie de eerstverantwoordelijke is voor de financiën van het Vaticaan.

Volgens de Italiaanse site Vatican Insider hebben verschillende bronnen gemeld dat er inderdaad problemen zijn met de manier waarop de overeenkomst met PwC is tot stand gekomen en met enkele elementen in de overeenkomst zelf. Als die zijn opgelost, zal het onderzoek worden voortgezet.

Als dat niet het geval is, zou dat een nederlaag zijn voor paus Franciscus. Het zou betekenen dat de krachten aan de winnende hand zijn, die de financiën van het Vaticaan graag ondoorzichtig houden.