Oostenrijkse kardinaal kritiseert ‘aanvalsgolven’ op paus

De Oostenrijkse kardinaal Schönborn hekelt de ‘massale golf van aanvallen’ op paus Franciscus. In een maandag gehouden persconferentie bekritiseerde hij ook de tunnelvisie op de thema’s van de gezinssynode.

Op een persconferentie in Wenen verklaarde Schönborn, dat de verandering van perspectief op huwelijk en gezin die de paus nastreeft angst bij sommige bisschoppen veroorzaakt. Schönborn sprak letterlijk van een ‘massale golf van aanvallen’ tegen paus Franciscus.

Sommige prelaten schetsen “apocalyptische scenario’s” waarin de paus wordt beschuldigd dat de kerk onder zijn leiding tot zinken wordt gebracht. De kardinaal noemt dat in sommige Italiaanse media, zoals ‘Il Foglio’ of in boekpublicaties zelfs de geldigheid van de verkiezing van de paus Francis is betwijfeld.

In Nederland is ook kritiek op de paus. Onder meer het Katholiek Nieuwsblad spreekt in een hoofdredactioneel commentaar dat het steeds duidelijker wordt “dat in Rome het katholieke geloof is ontsnapt aan een modernistische aanslag”. De Ossche pastoor Cor Mennen noemde paus Franciscus “een merkwaardig figuur” en beschuldigt paus Franciscus van manipulatie in de top.

Kritiek op tunnelvisie

Schönborn deed maandag een beroep op zowel kerk als media om de heersende tunnelvisie over het huwelijk en gezin te vermijden. De Oostenrijker vindt de eenzijdige focus op hertrouwden en mensen van hetzelfde geslacht ongepast. Dat gebeurde zowel op de synode zelf als in de media, zegt hij. “Het grote thema van deze synode was niet het homohuwelijk, het spijt me,” zei de aartsbisschop van Wenen. “Het grote probleem is dat er wereldwijd helemaal niet meer getrouwd wordt.”

De aartsbisschop heeft herhaaldelijk aangedrongen om alleenstaande ouders, gescheidenen, en weduwen te respecteren en te begeleiden. De kardinaal citeerde een Duitse deelnemer aan de synode. “Alstublieft, heren bisschoppen, kijkt u eerst in de woonkamer voordat u in de slaapkamer kijkt”.