Open Kloosterdag trekt enkele duizenden bezoekers

Open Kloosterdag 2019

Afgelopen zondag werd voor de negende maal de Open Kloosterdag gehouden. Naar schatting hebben enkele duizenden mensen een of meer kloosters bezocht. Grote trekker was Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot, waar de bijzondere kruisweg van Albert Servaes voor het eerst in tien jaar tijdelijk weer te zien was. ‘Er zijn zeker 3000 mensen geweest,’ vertelde abt Bernardus.

Ook bij de benedictinessen in Oosterhout was het druk. Daar was de slottuin open, die normaal niet toegankelijk is. Halverwege de dag waren er al zo’n 1000 mensen de tuin binnen gelopen. Vandaag werd daar ook een boek gepresenteerd van Thei Geurts over het landgoed van de Onze Lieve Vrouwe Abdij. In totaal waren 31 kloosters deze zondag open en nodigden gasten uit kennis te maken met het religieuze leven in deze tijd.

Beelden bijstellen

Thema van deze editie van de Open Kloosterdag was ‘Wat beweegt je?’ Bezoekers werden uitgenodigd om met de religieuzen in gesprek te gaan over wat hen beweegt te kiezen voor het dit leven. Op veel plaatsen leverde dit mooie gesprekken op. ‘We hebben weer wat beelden van mensen bij kunnen stellen,’ aldus een van de franciscanen uit Megen waar een kleine 200 bezoekers waren. ‘Mensen denken bij kloosters vaak alleen aan het leven in een abdij en zijn verbaasd te horen dat wij gewoon werken buiten het klooster.’

Gevarieerde programma’s

De wijze waarop het programma was ingevuld varieerde per locatie. Op verschillende plaatsen waren rondleidingen door klooster en tuin en presentaties rond het thema, op andere plaatsen waren er speciale meer bezinnende programma’s voor een kleine groep. Ook het aantal bezoekers varieerde sterk, mede afhankelijk van het programma. Op enkele plekken kwamen enige tientallen mensen, andere kloosters mochten rond de 200 tot 300 bezoekers ontvangen.

Tevredenheid

Over het algemeen lijken de deelnemende kloosters zeer tevreden te zijn over de opkomst en het verloop van de dag. Geïnteresseerde deelnemers en mooie ontmoetingen, aldus enkele oversten. Op een aantal plekken was de opkomst minder dan verwacht. Dat kan ook te maken hebben met andere activiteiten in de regio of die het klooster zelf door het jaar heen al organiseert.