Ophef rond vertrek hoofdredacteur Utrechtse parochie

Aartsbisschop Eijk zorgde ervoor dat hoofdredacteur Werend Griffioen van het Utrechtse parochieblad Martinus Magazine is ontslagen. Dat zegt de hoofdredacteur in een reactie aan Katholiek.nl. Pastoor Ton Huitink van de Martinusparochie nuanceert die zienswijze. “Hij is zelf teruggetreden.”

In het kerstnummer werden twee gewezen katholieken geïnterviewd. Vooral op het stuk van de openlijk homoseksuele Japin kwam kritiek. In het blad staat dat Japin met twee mannen samenwoont. De niet-gelovige Bijlo zegt in het kerstnummer dat hij zijn eigen morele kompas heeft. “Daar heeft God niets mee te maken”. In een hoofdredactioneel commentaar geeft Griffioen bovendien kritiek op het monddood maken van betrokken kerkgelovigen. Pastoor en bestuursvoorzitter van de Martinusparochie Ton Huitink is daarop ontboden bij het aartsbisdom, aldus Griffioen. Daarna zijn gesprekken met het bestuur geweest. Dat overleg leidde tot het vertrek van Griffioen.

Griffioen: “Huitink kwam terug met de boodschap: je moet weg. Daarna is mij aangeboden om als eindredacteur aan te blijven. Ik heb daar over nagedacht en geconcludeerd dat ik dat niet wilde. Mijn vertrouwen is diep geschonden. Ik heb als hoofdredacteur vijf jaar lang aan het blad gewerkt door kritisch, maar ook transparant te zijn. Dan kan ik wel eindredacteur worden, maar dat kan later alsnog voor botsing zorgen.”

Niet de keuze van de kardinaal

In een reactie aan RTV Utrecht laat het aartsbisdom weten dat het vertrek van Griffioen een keuze van het blad zelf is geweest en niet van kardinaal Eijk. Pastoor Ton Huitink van de Utrechtse parochie bevestigt dat.

Huitink: “Het is onjuist dat de bisschop hem naar huis heeft gestuurd. Op de toon van het blad was al langer kritiek: het is geen nieuws- of opinieblad, maar een parochieblad. Als jij in een editorial de organisatie voor wie je werkt, pervers noemt, dan wordt het wel moeilijk. Ook heeft de kerk bepaalde opvattingen over leven en moraal. Dan is het opmerkelijk dat je in het kerstnummer twee uitgetreden katholieken interviewt, waarvan een zegt dat hij blij is met twee mannen samen te wonen.”

Parochianen en het bisdom hadden kritiek. “Alle drie bisschoppen zijn parochiaan van de Martinusparochie. Ze hebben geen zeggenschap over het blad maar er wel een mening over. Ook binnen de redactie was er forse discussie over de inhoud van onder meer het kerstnummer.”

De toekomst van de Utrechtse parochiebladen stond al langer op de agenda, zegt Huitink. “Er komt een fusie van de verschillende parochiebladen. We willen naar een nieuwe situatie. Er komt een vierkoppige redactie onder aansturing van een bestuurscommissie. Daar was Griffioen mee akkoord, totdat ik op 1 januari een mailtje kreeg dat hij zich terugtrok en zich erg beschadigd voelde.”

Huitink betreurt het vertrek van zijn hoofdredacteur. “Met hem en de redactie hebben we de nieuwe toekomst verkend en, zo dachten we, gevonden. Werend heeft uiteindelijk zelf gekozen terug te treden.”