Oproep: ‘Luid de kerkklokken op Dag van Nationale Rouw’

Premier Rutte heeft woensdag 23 juli uitgeroepen tot dag van nationale rouw. Morgen komen de eerste slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 aan in Eindhoven. De rijksoverheid verzoekt kerken om op woensdag 15.55uur vijf minuten lang de klokken te luiden.

Kerken kunnen hierdoor letterlijk gehoor geven aan het verzoek dat de rijksoverheid vanavond gaf:

“Na de landing van de twee militaire vliegtuigen zal de aankomst in Nederland worden gemarkeerd met een trompetsignaal. Daarna zal er een minuut stilte in acht worden genomen. Iedereen kan zich hierbij aansluiten.

‘Luid de (kerk)klokken’ In verband met deze dag van nationale rouw heeft minister-president Rutte een bijzondere vlaginstructie uitgegeven om morgen van alle gebouwen van de rijksoverheid de Nederlandse vlag halfstok te voeren. Gemeenten, provincies en Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland wordt verzocht dienovereenkomstig te handelen. Verder kunnen op verschillende momenten van deze dag klokken worden geluid. Dit laatste geldt met name gedurende 5 minuten voor aankomst van de vliegtuigen. Deze aankomst is voorzien om 16.00 uur.”

Katholiek.nl roept met de rijksoverheid iedere (rooms-katholieke) kerk op om morgen om 15.55uur vijf minuten lang de kerkklokken te luiden bgv dag van nationale rouw. Een soortgelijke oproep deed de Protestantse Kerk in Nederland ook vanavond, via Twitter. De Bisschoppenconferentie heeft woensdagmorgen aan alle parochies gevraagd om van 15.55 uur tot 16.00 uur als teken van rouw de kerkklokken te luiden.

De laatste dag van nationale rouw was 8 december 1962, de dag dat koningin Wilhelmina werd bijgezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *