Oud-voorzitter CRK Nelly Stienstra overleden

In de nacht van maandag op dinsdag overleed Nelly Stienstra. Dat twitterde de decaan van de Tilburg School of Catholic Theology Marcel Sarot vanavond. De doodsoorzaak is hartfalen, meldde Sarot tegenover Katholiek.nl.

Stienstra was als taalkundige universitair docente in de vertaalwetenschap aan de Universiteit Utrecht en daarnaast voorzitster van het Contact Rooms-Katholieken. Het CRK werd in 1986 opgericht als Rome-getrouwe vereniging die zich ten doel stelde katholieken met elkaar in contact te brengen en een bijdrage wilde leveren aan het maatschappelijk debat over de rol van de Kerk in de samenleving.

Nelly Stienstra ontving in 2004 de maagdenwijding uit de handen van kardinaal Ad Simonis. Het was haar roeping om bruid van Christus te zijn. “Als de Heer je roept, zeg je geen nee.” Lange tijd was Nelly Stienstra vrijwilligster van de Utrechtse kathedraal. Dat stopte abrupt in 2010 toen zij, naar eigen zeggen, aartsbisschop Eijk aansprak over de sluiting van het Ariënskonvikt.

Stienstra was lovend over het aantreden van paus Franciscus. “Ik vind het geweldig. Allereerst om een persoonlijke reden; deze paus was aartsbisschop van Buenos Aires; daar heb ik tien jaar gewoond. Fantastisch dat hij zo ascetisch leeft. Paus Franciscus I staat voor soberheid en eenvoud,” tekende Trouw op vlak na diens verkiezing.

Op sociale media wordt geschokt gereageerd op haar plotselinge dood. Hoogleraar Marcel Sarot schreef: “Wij weten haar in de vreugde van haar Heer.” Bisdompriester Anton ten Klooster roemde Stienstra als “betrokken katholiek, humoristisch mens altijd vol steun aan het Ariënskonvikt. Requiescat in pace.” Oud-Acht Mei voorzitter Henk Baars twitterde: “Een waardig orthodox katholiek. Ik bewaar goede herinneringen.”

Nelly Stienstra is 69 jaar geworden.

UPDATE 20 januari: Op zaterdag 23 januari aanstaande om 11.00uur vindt in de Sint Catharinakathedraal (Lange Nieuwstraat 36) te Utrecht de uitvaartdienst van Nelly Stienstra plaats. Hoofdcelebrant is priester Norbert Schnell. Aansluitend wordt zij ter aarde besteld op de R.K. Begraafplaats Sint Barbara, ook in Utrecht. Beide bijeenkomsten zijn openbaar. Morgen wordt in Trouw een rouwadvertentie geplaatst.

(foto: AVRO/EenVandaag)