‘Pastoor van Nederland’ Bekkers geëerd met herinneringsboekje

Harry Pot / Anefo - Nationaal Archief

In de Martinuskerk in Sint-Oedenrode is zondag bisschop Bekkers herdacht. De populaire Brabantse bisschop overleed vandaag precies vijftig jaar geleden aan een hersentumor. Honderden mensen waren bij de herdenkingsdienst aanwezig. Voor de huidige bisschop Antoon Hurkmans was de viering zijn laatste officiële optreden als bisschop van Den Bosch. Komende zaterdag draagt hij de bisschopszetel over aan bisschop Gerard de Korte.

‘Een gewone bisschop voor gewone mensen’

Het overlijden van bisschop Marinus Bekkers, vijftig jaar geleden, wordt herdacht met een kleine biografie van de hand van de in februari overleden priester en bisdomarchivaris Jan Peijnenburg. Hij schreef het compacte herinneringsboekje ‘Een gewone bisschop voor gewone mensen’. In de uitgave wordt de hele levensloop van Rinie Bekkers beschreven, de oudste van dertien kinderen uit het Rooyse gezin Bekkers.

Liefde als wapen

Zichtbaar met liefde beschrijft Peijnenburg de jeugd van bisschop Bekkers, zijn studietijd en zijn eerste stappen als kapelaan en priester, als eerste in het Heike te Tilburg. Dat zijn zijn gelukkigste jaren, of, zoals zijn moeder zei: ‘Goed jongen, nou bende op oew bestemming’. Niets is minder waar: op 22 december 1956 volgt de benoeming tot coadjutor met recht op opvolging van de toenmalige bisschop Mutsaerts. Vier jaar later, vanaf 7 juli 1960 begint zijn korte episcopaat, dat grotendeels samenvalt met Vaticanum II. Bekkers’ hoofdmotto is en blijft ‘de liefde als wapen’.

Ode aan een geliefde bisschop

De uitgave is een beschrijvende levensloop geworden, zonder al te veel duiding. Zeker, de veelbesproken uitspraak over de eigen verantwoordelijkheid van gehuwden in de slaapkamer is opgenomen, maar er wordt verder geen aandacht aan gegeven. Het woord ‘anticonceptie’ is niet te vinden in ‘Een gewone bisschop voor gewone mensen’. Ook de doodsoorzaak wordt niet genoemd, wel ‘de ziekte’. Maar dat past wellicht minder in een herinneringsboekje, zoals de auteur de uitgave noemt. Het herinneringsboekje met vele foto’s van Bekkers past goed in de boekenkast voor al die mensen die Bekkers als geliefde bisschop hebben gekend.

De kleine biografie van Peijnenburg is een rustige ode aan de overleden bisschop. Deze morgen is het exact 50 jaar geleden dat hij overleed.

Prijsvraagje

We geven deze maandag 1 exemplaar weg van ‘Een gewone bisschop voor gewone mensen’. Beantwoord deze vraag goed en maak kans op het herinneringsboekje:

Vraag: op welke datum werd Wilhelmus Marinus Bekkers geïnstalleerd als bisschop in de Sint Janskathedraal in Den Bosch?

Mail je antwoord naar info@katholiek.nl of reageer via onze Facebookpagina. Maandagavond om 20.00uur de uitslag wie dit fraaie herinneringsboekje heeft gewonnen.

Mevrouw Els Moraal uit Haarlem is de gelukkige winnares. Het juiste antwoord is 7 juli 1960.