Pater Frans van der Lugt vermoord

Pater Frans van der Lugt, die weigerde de Syrische stad Homs te verlaten en bleef om hulp te verlenen, is bij een aanslag omgekomen. Dat meldt de Volkskrant op grond van verschillende Syrische bronnen. De orde der jezuïeten heeft dit bevestigd. Een gemaskerde man zou het klooster waar pater Frans verbleef, zijn binnengedrongen en hem hebben doodgeschoten.

Naaste medewerker pater Ziad Hilal liet tegenover Famille Chretienne weten wat er is gebeurd. “Ik kreeg een telefoontje van een man uit het centrum van de stad. Hij zei dat pater Frans was geraakt door een kogel. Vervolgens werd bevestigd dat pater Frans dood was. Ik vroeg wat er met hem was gebeurd. Een gemaskerde man kwam vanmorgen in de residentie. Hij vroeg om hem te zien, face-to-face. Toen schoot hij hem in het hoofd in de buurt van het standbeeld van Jeanne d’Arc, in onze tuin. We hebben geen informatie welke groep er achter zit.”

“Ik ben met twee andere paters in Homs. In de nabije toekomst proberen we het lichaam van pater Van der Lugt te begraven. Voor de rest hebben we al onze beslissing genomen: we blijven met de mensen die ons nodig hebben. We zijn met negen jezuïeten in Syrië op dit moment. Ondanks alle risico’s moeten we doorgaan. Pater Frans liet ons een voorbeeld: we nodig hebben om onze mensen vrede te brengen.” aldus Hilal. Op zijn Facebookpagina plaatste pater Hilal een gebed voor de overleden pater.

Van der Lugt woonde en werkte sinds 1966 in Syrië.

Op social media wordt geschokt gereageerd op de dood van de Jezuïet. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans reageerde op Facebook: “De man die niets dan goeds bracht in Homs, die Syriër onder de Syriërs was geworden, die weigerde de zijnen in de steek te laten, ook toen het levensgevaarlijk werd, de man die zijn overtuiging met ware doodsverachting in de praktijk bracht, is op laffe wijze vermoord. Het zoveelste slachtoffer van de gruwelijke strijd. Pater Frans verdient onze dankbaarheid en ons respect. En hij moet kunnen rekenen op onze inzet om de ellende te helpen beëindigen.”

De Nederlandse bisschoppen betuigen hun medeleven met de mensen die pater Van der Lugt achterlaat en bidden voor hen en voor heel Syrië, dat dit land spoedig vrede mag vinden. Zij zijn “geschokt en bedroeg door het nieuws over de ontvoering en vervolgens de brute moord.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *