Paus benoemt hoofd dicasterie voor Leken, gezin en leven

Paus Franciscus heeft woensdag met een officieel document (motu proprio) het nieuwe dicasterie (bestuursorgaan) voor Leken, Gezin en Leven opgericht. Deze instelling neemt de taken over van de Pauselijke Raden voor Leken en Gezin.

De plannen hiervoor, die kaderen in de bestuurlijke hervormingen die de paus in het Vaticaan doorvoert, waren al eerder bekend.

Belangrijker nieuws was de benoeming van het hoofd van het nieuwe bestuursorgaan. Dat wordt Kevin Farrell, nu nog bisschop van Dallas, Texas. De Amerikaanse religiejournalist John L. Allen kent Farrell en omschrijft hem als gematigd, pastoraal en net zoals paus Franciscus gericht op sociale rechtvaardigheid.

Na zijn benoeming als bisschop keerde Farrell zich tegen universiteit van Dallas die bekend stond als een bastion van conservatisme. In een spraakmakende toespraak keerde hij zich tegen ‘dogmatisme, gebrek aan ruimdenkendheid, de neiging om oordelen uit te spreken en wantrouwen van andermans motieven’.

Hij steunt Obama’s strijd om wapenbezit tegen te gaan, maar is fel tegenstander van diens liberale abortusbeleid.

Als hoofd van het nieuwe dicasterie zal Farrell de het document ‘Amoris Laetitia’ over het gezin in de praktijk moeten brengen, waarin onder meer voorzichtig de mogelijkheid werd geopend om hertrouwd gescheidenen tot de communie toe te laten. Farrell was enthousiast over dit document.

Enthousiast zijn ook de Amerikanen: zij hadden nog geen landgenoot op een hoge post in het Vaticaan. En misschien ook de Ieren: Farrell werd geboren en groeide op in Dublin.

Bron: cruxnow.com

Foto bisschop Farrell By Cynthiab8s (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons