Paus bezoekt Cuba en VS

Eigenlijk is de World Meeting of Families in Philadelphia zijn reisdoel, maar paus Franciscus neemt eerst een omweg via Cuba, het Witte Huis, het Amerikaans Congres en de Verenigde Naties. Deze week in Tertio een dossier over zijn komende reis, die op 19 september begint.

Het aartsbisdom Philadelphia is zwaar getroffen door het misbruikschandaal en daarnaast door financiële schandalen. De vorige aartsbisschop moest daarom plaatsmaken voor de kapucijn Charles Chaput. Hij slaagde erin het vertrouwen te herwinnen en is bezig met een grondige reorganisatie om de financiën van het bisdom op orde te brengen.

Tertio geeft een uitgebreide voorbeschouwing van het bezoek door twee vooraanstaande Amerikaanse katholieken aan het woord te laten: kardinaal Donald Wuerl, de aartsbisschop van Washington en journalist Matt Malone van het jezuïetenmagazine America.

Wuerl verwacht dat het bezoek enorme belangstelling zal wekken: “De paus is immers populair bij het overgrote deel van de Amerikanen, katholieken én niet-katholieken.”

Het meest gevoelige deel van het pausbezoek zal de ontmoeting in Philadelphia zijn, denkt Malone. De thema’s van de komende synode over het gezin zullen er zeker aan de orde komen. “Ik hou Franciscus’ toespraken in Philidelphia nauwkeurig in de gaten, want misschien wijst hij daarmee al richtingen aan die de synode kan uitgaan.”

(Bron: Tertio, christelijk opinieweekblad. Meer info en abonneren via www.tertio.be)

Foto: Virtuele audiëntie paus Franciscus op ABC-tv. © RR.