Paus celebreert grootste mis aller tijden

Dankzij een enorme mensenmassa van zeker 6 miljoen gelovigen was Manilla zondag het toneel van de grootste openluchtmis ooit. Het oude record stond op naam van paus Johannus Paulus II, die 20 jaar geleden vijf miljoen mensen op de Filipijnen op de been bracht. De heilige mis vormde de afsluiting van het bezoek van de paus aan Sri Lanka en de Filippijnen.

Voorafgaand aan de mis riep de paus op ‘te leren huilen’ om de roep van armen, hongerenden, daklozen en misbruikte kinderen. De paus ontmoette religieuze leiders en had een ontroerende ontmoeting met voormalige straatkinderen. “Alleen als we in staat zijn om te huilen, zijn we in staat om in de buurt te komen van een antwoord op jouw vraag,” antwoordde Franciscus nadat een twaalfjarig meisje huilde om haar leven als dakloos kind. Hij kritiseerde ook de oppervlakkigheid in het moderne leven.

Op zaterdag had de paus een lunchbijeenkomst met overlevenden van de tyfoon Haitan in 2013. Daar toonde Franciscus zich zichtbaar aangedaan door de verhalen.

De pausreis op de Filippijnen werd soms geteisterd door zeer slecht weer. Vanwege het noodweer vertrok Franciscus eerder uit Tacloban. Tijdens een mis daar viel een dode. De paus ontmoette de vader van de omgekomen vrijwilligster.

Voorafgaand aan het bezoek aan de Filippijnen was paus Franciscus drie dagen in Sri Lanka. Daar verklaarde hij de Indiase missionaris Joseph Vaz heilig die leefde onder het Nederlandse koloniale bewind in de zeventiende eeuw. Vaz legde de fundamenten voor de katholieke Kerk in Sri Lanka. De paus sprak zich uit tegen religieus geweld en kondigde een nieuwe vredesontmoeting in Assisi aan.

Maandagochtend vertrok de paus naar Rome, uitgezwaaid door honderdduizenden Filippino’s. Hij sloot daarmee zijn tweede Aziëreis af.

(foto: rappler.com)