Paus: compassie als grondhouding artsen

paus Franciscus

“De identiteit en het engagement van een arts hangt niet alleen af van wetenschappelijke kennis en technisch kunnen, maar op de eerste plaats van een houding van compassie en barmhartigheid tegenover hen die lichamelijk en geestelijk lijden.” Dat zei paus Franciscus gisteren tegen de artsen uit Spanje en Latijns-Amerika die hij in audiëntie ontving.

In onze technologische en individualistische cultuur wordt compassie niet altijd gewaardeerd, aldus de paus. “En er zijn er die compassie gebruiken om de dood van een patiënt te rechtvaardigen en goed te keuren.” De paus sprak van een ‘wegwerpcultuur’ die iedereen verwerpt die niet overeenkomt met bepaalde normen van gezondheid, schoonheid en nut.

“Broosheid, pijn en ongemak zijn een moeilijke beproeving voor iedereen, ook voor de medische staf; ze doen een beroep op geduld, voor mede-lijden. Daarom moeten we niet toegeven aan de functionalistische verleiding om over te gaan tot snelle en drastische oplossingen, gemotiveerd door vals medelijden of door louter criteria van efficiency of kosteneffectiviteit”, aldus de paus.

Bron: Persdienst Vaticaan.

Foto: Korea.net / Korean Culture and Information Service (Jeon Han) CC BY-SA 2.0