We hebben leiders nodig die niet gehinderd worden door banden met de industrie, maar die namens de hele mensheid kunnen spreken en vooral voor hen die getroffen worden door de klimaatverandering en voor hen die geen stem hebben. Dat zei Leonardo DiCaprio in zijn dankwoord nadat hij onlangs zijn eerste Oscar in ontvangst had genomen.
Eigenlijk is er maar een die aan die omschrijving voldoet en dat is paus Franciscus, zei Christian van der Heijden bij de presentatie van alweer zijn derde boek over de pausChristian van der Heijden volgt de paus op de voet en heeft tot nu toe elk jaar een uitvoerige beschouwing gegeven over het doen en laten van paus Franciscus. In een soort laudatio ging Stijn Fens in op het belang van dit project.
“Deze paus kan wel wat nazorg gebruiken”, vindt Fens, want hij wordt voor te veel karretjes gespannen. Neem nu de persconferentie die hij onlangs gaf in het vliegtuig bij zijn terugkeer uit Mexico. Hij zou gezegd hebben dat Donald Trump geen christen was en dat condooms gebruikt mogen worden als bescherming tegen het zika-virus. Maar dat was niet het hele verhaal.
Trump kreeg van de paus het voordeel van de twijfel en het gebruik van condooms om besmetting te voorkomen vond hij een minder kwaad dan abortus. Maar hij handhaafde de kwalificatie ‘kwaad’: niet bepaald een goedkeuring
We hebben nuchterheid en deskundigheid nodig om paus Franciscus te begrijpen, aldus Fens en dat is te vinden in dit nieuwe boek van Van der Heijden.
Christian van der Heijden, Paus Franciscus, het derde jaar. Ecologie van barmhartigheid Baarn: Adveniat 2016, 271 p. Isbn 978 94 9209 315 8 € 19,90