Paus Franciscus ontmoet regelmatig misbruikslachtoffers

Volgens vaticaanwoordvoerder Greg Burke treft paus Franciscus maandelijks meerdere malen misbruikslachtoffers. Het is volgens Franciscus belangrijk om te luisteren naar de verhalen van individuele en groepen slachtoffers, die hij in het geheim ontvangt.

Volgens Burke zijn de ontmoetingen altijd in groot respect voor de slachtoffers en hun lijden, zonder aanwezigheid van het publiek. In de bevestiging van Burke verwijst hij naar fragmenten van een toespraak die de paus hield tijdens zijn reis naar Peru en Chili, waarbij Franciscus ontmoetingen had met zijn medebroeders jezuïeten en met hen sprak over dit thema. Een schriftelijk verslag van deze ontmoeting zal binnenkort gepubliceerd in het Italiaanse tijdschrift van de jezuïeten, La Civiltà Cattolica.

“Misbruik is de vrucht van een door macht geobsedeerde mentaliteit”

Tijdens de reis naar Peru en Chili vertelde Franciscus zijn medebroeders dat het seksueel misbruik in de kerk onaanvaardbaar is. In zijn toespraak aan de Chileense jezuïeten beschrijft hij het misbruik als de “grootste verwoesting” van de kerk, waarbij men zich diep moet schamen. Het is volgens Franciscus opvallend dat het fenomeen van misbruik ook enkele nieuwe en welvarende religieuze gemeenschappen treft. “Misbruik is altijd de vrucht van een door macht geobsedeerde mentaliteit die moet worden genezen in zijn kwaadaardige wortels.”