Paus Franciscus tegen oppervlakkige waardering van vrouwelijke religieuzen

In een toespraak tot Salesianen in Turijn deze week, zei paus Franciscus: “Het zou alleen op ‘functionalisme’ neerkomen als een vrouw het hoofd van een Vaticaans ministerie zou worden. Dat is niet de juiste manier om meer gewicht te geven aan vrouwen in de kerk.”

Franciscus meent dat de waardering voor vrouwen niet geheel uitgedrukt kan worden in het toedelen van nieuwe functies. Hij benadrukte dit in zijn redevoering door erop te wijzen hoeveel liefde de ordestichter San Giovanni Bosco betoond had aan “Maria, moeder van de kerk”.

“Jullie onderwijzen jonge vrouwen om moeders te worden die van Maria en de Kerk houden”, richtte hij zich tot alle aanwezigen. “Wanneer mensen mij vragen, ‘zou u geen harde besluiten moeten nemen over vrouwen in de kerk?’, dan antwoord ik: maar natuurlijk. ‘En waarom benoemt u vrouwen dan niet tot minister?’ Maar is dát soms een hard besluit? Dit bedoel ik nou met functionalisme. De vrouw doet in de kerk hetzelfde werk, om het zo maar te zeggen, zoals la Madonna [Maria, red.] met de apostelen in de ochtend van Pinksteren. De apostelen gingen er zonder Maria niet vandoor. Zo heeft Jezus het gewild.”

Bron: askanews.it