Paus kondigt Jubeljaar aan

Een buitengewoon Heilig Jaar over de barmhartigheid. Dat heeft paus Franciscus vandaag aangekondigd op zijn tweede verjaardag als paus. Dit ‘Jubeljaar’ start op 8 december, precies vijftig jaar nadat het Tweede Vaticaans Concilie werd afgesloten.

“We willen dit jaar leven in het licht van de woorden van de Heer: “Wees barmhartig, gelijk uw Vader barmhartig is”. Dat zei paus Franciscus in zijn overweging tijdens een boeteviering. Het thema is afgeleid uit het evangelie volgens Lucas. Genade en barmhartigheid zijn thema’s die deze paus dierbaar zijn. In zijn brief aan de kerk ‘Evangelii Gaudium’ komen de begrippen maar liefst 32 maal voor.

Tot nu toe zijn er 26 gewone jubeljaren geweest. 2016 is het eerste Heilig Jaar sinds 2000. Zo’n jaar stamt uit de joodse traditie. Daar werd, volgens de joodse Wet, iedere vijftig jaar een jubeljaar gevierd. Daarin werden schulden kwijtgescholden en slaven bevrijd. Een jubeljaar staat daarmee volop in het teken van verzoening tussen de mens en God en mensen onderling. De laatste twee buitengewone jubeljaren werden in 1933 en 1983 gehouden, 1900 respectievelijk 1950 jaar na de dood en verrijzenis van Jezus.

Traditiegetrouw start het jubeljaar met het openen van de Heilige Deur in de Sint Pieter. Iedere pauselijke basiliek in Rome heeft een heilige deur. Deze zijn gewoonlijk gesloten. Alleen in een jubeljaar staan de deuren open voor pelgrims. Zij verkrijgen daarmee een volle aflaat die is verbonden aan het bijzondere jaar van gebed en reflectie.

Het buitengewone Heilig Jaar wordt afgesloten op 20 november 2016.