Paus met Usb-stick gewapend tegen ‘Vatileaks’

In 2012 veroorzaakte journalist Gianluigi Nuzzi grote heisa door het lekken van Vaticaanse brieven met vertrouwelijke informatie. Het betrof een brief van Carlo Maria Viganò, toen nog secretaris-generaal van de pauselijke Commissie voor de Staat Vaticaanstad, tegenwoordig apostolisch nuntius in de Verenigde Staten, aan paus Benedictus XVI. In zijn brief smeekte Viganò zijn baas om vergeving vanwege betrokkenheid bij een corruptieschandaal. De secretaris-generaal wilde zijn functie behouden.
In datzelfde jaar bracht ook de butler van Benedictus XVI, Paolo Gabriele, heimelijk documenten over vriendjespolitiek en andere Vaticaanse misstanden aan het licht. Daarvoor belandde hij in de gevangenis.
Media maakten de correspondentielekken bekend als ‘VatiLeaks’.

Om te voorkomen dat privé-documenten nog vaker in verkeerde handen terechtkomen, heeft Franciscus besloten om alle vertrouwelijke brieven en documenten, die zijn woon- en werkplaats Santa Marta binnen- en uitgaan, op een Usb-stick te laten zetten. Hij verwacht hiermee het maken van kopieën onmogelijk te maken.

De nieuwe stick – wit en ‘gewapend’ met het schild van het Vaticaan en de Jezuïeten – wordt in een verzegelde en door de verzender ondertekende enveloppe gedaan. Hij moet persoonlijk aan de geadresseerde overhandigd worden, zodat direct duidelijk is wie de veroorzaker is van een eventuele lek: de ‘postbode’ of de ontvanger zelf.

Deze methode moet zijn veiligheid nog bewijzen. Wat nu, als een stick ‘per ongeluk’ kwijt raakt?

*Bron: newscattoliche.it *