Paus ontfermt zich over Syrische vluchtelingen

Paus Franciscus heeft gisteren een bezoek gebracht aan het Griekse eiland Lesbos. Tijdens het bezoek maakte de paus ook bekend dat hij op zijn terugreis van het Griekse eiland twaalf asielzoekers mee naar Vaticaanstad zou nemen.

De twaalf vluchtelingen, vergelijk het aantal met het aantal apostelen, kwamen aan op Lesbos voordat de Europese Unie een akkoord sloot met Turkije over de vluchtelingenstroom. Daardoor hoeven ze niet te worden teruggestuurd naar Turkije.

Het meenemen van de zes volwassenen en zes kinderen is een menselijke daad, zegt de paus. “Ik weet niet veel over de afspraken tussen Turkije en Griekenland. Ik heb er wel over gelezen in de kranten, maar dit is puur uit menselijke overwegingen.”

Het idee kwam van één van zijn medewerkers, zei de paus in het vliegtuig. “Ik was het er meteen mee eens, want ik voelde dat de Heilige Geest tegen ons praatte.”

De vluchtelingen zullen volgens de paus tijdens hun verblijf in Vaticaanstad geholpen worden met het opbouwen van een toekomst. “Ze krijgen hulp van de gemeenschap van Sant’Egidio met het zoeken van werk. Deze mensen zijn gasten van het Vaticaan.”

Franciscus werd op Lesbos vergezeld door patriarch Bartholomeus I van de Oosters-orthodoxe kerk en Hieronymus II, het hoofd van de Grieks-orthodoxe kerk. Het bezoek werd afgesloten in de haven van Mytilini. Daar bad Franciscus voor de duizenden vluchtelingen die de oversteek van Turkije naar Griekenland niet overleefden.

(Beelden van YouTube/H.L.N.)