Paus Franciscus kreeg vandaag de Karelsprijs uitgereikt. De prijs, genoemd naar Karel de Grote, wordt jaarlijks toegekend aan iemand die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Europese eenwording. Eerder ontvingen onder anderen Winston Churchill, koningin Beatrix, Leo Tindemans en paus Johannes Paulus II de prijs.
Creativiteit, inventiviteit en een vermogen tot vernieuwing zijn volgens de paus kenmerken van Europa. Na jaren van conflicten die uitliepen op de verschrikkelijkste oorlog ooit, verrees het Europese project als een bastion van vrede.
Maar dit verlangen naar eenheid vervaagt, aldus de paus. Europa geeft een vermoeide indruk. “Wat is er gebeurd met jou, het Europa van het humanisme, de kampioen van de mensenrechten, democratie en vrijheid?”
In de wedergeboorte van het vermoeide Europa heeft de Kerk een rol te spelen, zei de paus. “Haar taak is één met haar zending: het verkondigen van het Evangelie.”
De paus droomt, zo zei hij, van een Europa dat zorgt voor kinderen, armen en nieuwkomers die elders alles verloren hebben. “Ik droom van een Europa waar migrant zijn geen misdaad is, maar een oproep om meer betrokkenheid bij de waardigheid van elke mens”. Van een Europa van gezinnen, van geboortecijfers en niet van consumptiecijfers, waar trouwen en kinderen krijgen een verantwoordelijkheid is en een grote vreugde en geen probleem vanwege gebrek aan werk. “Ik droom van een Europa dat de rechten van iedereen bevordert en beschermt, zonder zijn plichten tegenover iedereen te veronachtzamen. Ik droom van een Europa waarvan niet gezegd zal worden dat zijn engagement voor de mensenrechten zijn laatste utopie was.”
Foto: Europees Parlement