Paus regisseerde bezoek aan Mexico

Ze zijn er inmiddels wel aan gewend: de verslaggevers die de paus volgen weten dat hij vaak afwijkt van de teksten die zijn voorbereid en door de persdienst van het Vaticaan zijn verspreid.

Maar dit keer viel het de Amerikaanse Vaticaan-kenner John L. Allen op dat Franciscus zich tijdens zijn bezoek aan Mexico vaak aan het vooraf bepaalde script hield. Allen gaf een analyse van het bezoek op de website van het tijdschrift Crux. Volgens hem heeft de paus deze teksten zelf geschreven. Het bezoek aan Mexico stond dus onder zijn regie.

Voor elke paus geldt dat zijn daden sterker spreken dan zijn woorden en dit gaat zeker ook voor Franciscus op. Met zijn bezoek aan de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe onderstreepte hij het belang van volksdevotie. Zijn bezoek aan de deelstaat Chiapas vestigde de aandacht op de rechten van de oorspronkelijke bevolking van Mexico. In Morelia ging het om de drugshandel en het geweld dat daarmee gepaard gaat en zijn bezoek aan de grens met de Verenigde Staten tenslotte ging over de menselijke waardigheid van immigranten.

Al even veelzeggend was zijn ontmoeting met de aartsbisschop van Mexico-stad, kardinaal Norberto Rivera Carrera. Dit is een prelaat van de oude stempel die zich vooral op zijn gemak voelt in kringen van de Mexicaanse elite. De sfeer tijdens deze ontmoeting was niet bepaald ontspannen. In dat licht is het bezoek van belang dat de paus bracht aan het graf van bisschop Samuel Ruiz, een aanhanger van de bevrijdingstheologie en niet bepaald een geestverwant van Carrera.

Allen ziet een ander type bisschop opdoemen. De ‘Franciscus-bisschop’

  • gaat liever om met het gewone volk dan met de elite;
  • heeft veel aandacht voor charitatieve initiatieven;
  • is in politiek opzicht gematigd en praat met alle partijen;
  • heeft een eenvoudige levensstijl
  • is integer
  • is geen carrièretijger die meer bezig is met zijn volgende dan met zijn huidige baan.

Wie speculeert over de benoeming van nieuwe bisschoppen — bijvoorbeeld in ’s-Hertogenbosch — doet er goed aan deze criteria in zijn achterhoofd te houden.

Foto: Paus Franciscus draagt de mis op in de kathedrale basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe in Mexico-stad. cc-by-2.0 Marko Vombergar/ALETEIA