Paus roept op verspreiding van haat te stoppen, na aanslag Parijs

Paus Franciscus veroordeelt de aanslag op het kantoor van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Hij roept iedereen op om de verspreiding van haat te stoppen. De paus ‘spreekt zijn stevigste veroordeling uit over de afschuwelijke aanval,’ zegt perswoordvoerder Federico Lombardi vanavond in een verklaring.

Franciscus ‘roept iedereen op zich te verzetten tegen elke methode van het verspreiden van haat’, omdat het ‘radicaal het fundamentele goede van het vreedzaam samenleven van mensen, ondanks nationale, religieuze en culturele verschillen’ ondermijnt. ‘Ongeacht de motivatie is moorddadige geweld afschuwelijk (en) nooit gerechtvaardigd,’ aldus de woordvoerder. De paus ‘deelt in de gebeden en het lijden van de gewonden en nabestaanden’.

Al eerder vandaag veroordeelde het Vaticaan het bloedbad in Parijs. ‘Het is een dubbele daad van geweld, afschuwelijk omdat het een aanval is zowel tegen mensen als tegen de persvrijheid’, aldus pater Ciro Benedettini.

Twaalf mensen, onder wie de hoofdredacteur, drie cartoonisten en twee politieagenten, zijn slachtoffers van de aanslag die werd uitgevoerd door drie gewapende mannen in het centrum van Parijs. Verondersteld wordt dat de moordpartij op 12 mensen een reactie op spottende cartoons van het magazine op de islam. Eén aanvaller zou hebben geschreeuwd: ‘We wreken de profeet’.

Ook de Franse bisschoppen spreken in een communiqué hun verontwaardiging uit over de brutale aanval tegen het Parijse weekblad. De Franse bisschoppen spreken hun medeleven uit met de families en verwanten van de slachtoffers van deze ‘verschrikkelijke en onbegrijpelijke’ aanval. ‘Wij spreken ons medeleven uit met de redactie en de medewerkers van Charlie Hebdo. Er bestaan geen woorden voor deze terreur. Niets kan dergelijk geweld rechtvaardigen. Dit is niet alleen een aanval tegen de vrije meningsuiting, maar net zo goed tegen een van de fundamenten van onze samenleving, die zich ondanks de grote onderlinge verscheidenheid moet inzetten voor de versterking van de vrede en de broederschap. Wij worden allen geraakt door deze barbaarsheid.’

In het weekblad werd in het verleden paus Benedictus XVI afgebeeld met een condoom. Charlie Hebo steekt geregeld de draak met alle politieke en religieuze doelen.

(Catholic Herald/Kerknet/afbeelding: flickr/CC BY-NC-SA 2.0)