Paus: studie naar vrouwelijke diakens nodig

Paus Franciscus wil een onderzoek laten instellen naar vrouwelijke diakens. Hij zei dat tijdens een ontmoeting met negenhonderd oversten van congregaties van vrouwen. De paus beantwoordde gedurende anderhalf uur allerlei vragen.

De vraag over vrouwelijke diakens beantwoordde hij met te zeggen dat de rol van de ‘diaconessen’ in de eerste eeuwen van het christendom nog onduidelijk is. Daarom zou er een commissie moeten komen om dit te onderzoeken, aldus de paus. Voor zover hij wist, waren de diaconessen geen echte vrouwelijke diakens. In tegenstelling tot de mannelijke diakens waren ze niet gewijd en waren hun taken beperkt tot het assisteren bij de doop en de zalving van vrouwen, zo zei hij.

De kwestie ligt gevoelig bij behoudende katholieken omdat het wijden van vrouwelijke diakens de weg zou kunnen openen voor vrouwelijke priesters. Maar de paus wees erop dat verschillende van zijn voorgangers de wijding van vrouwen tot priester hadden afgewezen.

De woordvoerder van het Vaticaan, Frederico Lombardi, zei desgevraagd tegen de Washington Post dat het nog te vroeg was om te zeggen wat de paus precies bedoelde. Of hij alleen een historische studie wil of ook streeft naar vrouwelijke diakens is nog niet duidelijk, aldus Lombardi.

Bronnen: news.va crucnow.com

Foto: Tertio