Gisteren vierde Paus Franciscus zijn naamdag. Deze opmerking levert wellicht wat verwarring op. Het feest van Franciscus van Assisi vieren we toch op 4 oktober? Ja, dat klopt. Maar we zouden bijna vergeten dat de paus ‘eigenlijk’ Jorge Mario Bergoglio heet. Jorge is de Spaanse variant van onze Joris of Gregorius. Gisteren herdacht de kerk de heilige martelaar Joris/Gregorius.
Deze dag greep de paus aan om een teken te stellen. Hij schonk een aantal beademingsapparaten, andere medische apparatuur, maskers en beschermende brillen aan Roemenië, Spanje en Italië, drie landen die extra hard worden getroffen door het coronavirus. Enkele weken terug (op 27 maart) hadden verschillende ziekenhuizen in deze landen al laten weten dat ze een tekort hadden aan beademingsapparatuur. Het geven, niet ontvangen is een thema dat past bij de H. Joris.
Van de beademingsapparaten gaan er vijf naar een ziekenhuis in de Roemeense stad Suceava, twee gaan er naar het Italiaanse Lecce en drie gaan er naar Madrid. Het gaat daarbij om de meest moderne apparaten van dit moment. Het aantal doden ligt in Roemenië inmiddels op 545. Dat zijn er 3 per 100.000 inwoners. Het aantal besmettingen rond de 10.000; dat zijn er 52 per 100.000 inwoners. Maar in Suceava ligt het epicentrum van de corona-uitbraak in Roemenië: 25% van de Roemeense coronapatiënten ligt in deze stad. Deze stad en de omliggende gemeenten zijn in een complete quarantaine. En het gaat om één van de armste regio’s binnen de Europese Unie.
Een omhelzing van de Paus
Het is ‘een prachtig teken dat op deze specifieke dag valt wanneer de Heilige Vader geen geschenk ontvangt maar het aan anderen geeft,’ zei kardinaal Konrad Krajewski, de pauselijke aalmoezenier, toen hij sprak over de op handen zijnde levering, die hij ‘een omhelzing van de paus in een moeilijke situatie voor de hele wereld’ noemde.
De vrachtvlucht die al het door de paus geschonken materiaal naar Roemenië zal brengen, zal ook een team van elf Roemeense artsen en zes gezondheidswerkers vervoeren. Op 7 april had de Roemeense regering hen naar het ziekenhuis in Lecce gestuurd om samen met Italië te werken in de moeilijke strijd tegen het coronavirus daar.
De meest behoeftige ziekenhuizen
De drie beademingsapparaten in Madrid zullen worden verzorgd door de Nuntiatuur (de pauselijke vertegenwoordiging in Spanje). Die brengen ze samen met kardinaal Carlos Osoro Sierra, de Madrileense aartsbisschop, naar de meest behoeftige ziekenhuizen. Spanje is tot 9 mei lock down, het aantal geïnfecteerden bedraagt 213.024 mensen. Dat zijn er 456 per 100.000 inwoners. Het dodental ligt op meer dan 22.157 mensen (47 per 100.000 inwoners). Gelukkig zijn er ook al 86.000 genezen van het coronavirus. De twee beademingsapparaten bestemd voor het ziekenhuis in Lecce werden gisteren door de al eerder genoemde kardinaal Krajewski zelf afgeleverd. Op de reis terug naar het Vaticaan stopte de pauselijke Aalmoezenier in Napels om medicijnen in ontvangst te nemen voor de armen van Rome. In Italië zijn inmiddels 189973 geregistreerde besmettingen. Dat zijn er 314 per 100.000 inwoners. Het land telt 25549 overledenen; 42 per 100.000 inwoners.
Paaseieren uit het Vaticaan
Een paar dagen voor Pasen arriveerden al twee beademingsapparaten, samen met andere medische apparatuur voor artsen en verpleegsters en paaseieren rechtstreeks vanuit het Vaticaan in het Napolitaanse Cotugno-ziekenhuis. Vorig jaar, eveneens op zijn naamdag, schonk paus Franciscus rozenkransen gemaakt voor de Wereld Jongerendagen in Panama aan jongeren in het aartsbisdom Milaan en een chocolade-ei van 20 kg aan de armen in de Caritaskantine op station Termini in Rome.
Beste wensen voor de paus
Gisteren ontving de paus de beste wensen voor zijn naamdag. In zijn Paasboodschap bedankte de president van de Italiaanse Republiek, Sergio Mattarella, paus Franciscus voor ‘de dynamische woorden van leven en hoop’ die de paus herhaaldelijk tot het land had gericht en in zijn beste wensen voor de naamdag van de paus uitdrukte.
De martelaar Sint Joris
De H. Joris is een voor ons in Nederland wat minder bekende heilige. In Engelstalige landen is hij echter veel bekender. Saint George is ook in Nederland al een bekender begrip. Gekscherend wordt wel eens gezegd dat de H. Joris de enige heilige is die met zijn schoonmoeder wordt afgebeeld (met direct een excuus aan alle schoonmoeders). In de iconografie krijgt Joris namelijk een draak mee.
We weten niet veel over Joris, behalve dan vanuit legendes. Wel is zeker dat hij uit Kappadocië (=Midden-Turkije) kwam, dat hij Romeins militair was en dat hij onder keizer Diocletianus in hoog aanzien stond. Maar omdat hij christen was, werd hij rond 303 in de keizerstad Nicomedië of in de plaats Lydda onthoofd. Vandaar dat er ook wel van ‘Gregorius van Lydda’ wordt gesproken. Bij de stad Silena in Lybië zou hij een draak/monster hebben verslagen. Aan dit monster werden – om het in toom te houden – dagelijks een inwoner van de stad gevoerd. Wie dat werd, werd per loting bepaald. Totdat… het lot viel op de koningsdochter. Op weg naar het monster ontmoet ze Joris. Deze weet de draak te verslaan. Vandaar ook dat hij met een draak onder zijn voeten (het teken van overwinning) wordt afgebeeld.
Hij is onder meer patroon van Engeland, Zweden; Portugal en de Kerkelijke Staat en van steden als Luik, Amersfoort en Nijmegen. Verder is hij onder meer patroon van de Orde van de Kousenband (= van Sint-Georgius), legers; paarden, kudden, vee (vanwege de betekenis van zijn naam: het Griekse ‘georgos’ betekent ‘boer’); ziekenhuizen, gevangenen; militairen, wapenfabrikanten; mijnwerkers, scouts; wandelaars, boeren (wederom zijn naam!); herders en artiesten.
Zijn voorspraak wordt ingeroepen tegen de pest, lepra; syfilis, huidziekten (ook van paarden); oorziekten, tegen oorlogsdreiging; beschimping, bespotting; godsdiensthaat, tegen ongeluk; tegen een zware val, tegen alle kwaad en de macht van de satan in het algemeen; voor mooi weer en om een nieuw huis in te zegenen. Kortom hij is van ‘vele markten thuis’.
De attractie ‘Joris en de Draak’ in attractiepark De Efteling is op zijn verhaal gebaseerd.
Naamdag
Je naamdag is de dag waarop jouw naamheilige wordt gevierd. Dat wil zeggen de heiligen met dezelfde naam of waarvan jouw naam is afgeleid. In sommige landen, bijvoorbeeld onder katholieken in Duitsland, is de traditie om je naamdag te vieren groot. Soms zelfs groter dan het vieren van je verjaardag. Je geboortedag is puur toeval, je naam hebt je speciaal gekregen. Dat vinden ze persoonlijker. Op je naamdag krijg je dan cadeautjes. In dit geval draait de paus het dus om.
Meer informatie over Sint Joris of je eigen naamheilige/naamdag? Kijk eens op www.heiligen.net van de Jezuïet Dries van den Akker.