In het buitenland hebben pausen altijd bescherming genoten van de Zwitserse Garde, de pontificale bewakingseenheid van Vaticaanstad, en van de Vaticaanse gendarmerie, een politiecorps. Nieuw is Franciscus’ besluit om zich ook bij binnenlandse apostolische bezoeken door de Zwitserse Garde te laten begeleiden.
Tijdens zijn bezoek aan Napels vorige week, werd paus Franciscus vergezeld door vier mannen van de Zwitserse Garde. Hun aanwezigheid was uitzonderlijk: ze gaan doorgaans alleen naar het buitenland mee voor apostolische bezoeken. Volgens nieuwssite newscattoliche.it heeft Franciscus aan commandant Christoph Graf gevraagd om voortaan ook in het binnenland door hen beschermd te worden. Feit is, dat hij zijn toestemming gegeven heeft. Voorheen werd Franciscus buiten het Vaticaan uitsluitend beveiligd door gemeentediensten.
Of zijn verzoek te maken heeft met een ‘wisseling van de wacht’ – Graf (54) volgt sinds februari emeritus-commandant Daniel Anrig op – is onzeker. In een interview met de Italiaanse tv-zender TGC24, zegt de commandant: “Wat in Parijs met Charlie Hebdo gebeurd is, kan ook het Vaticaan treffen. De bedreigingen van IS liegen er ook niet om. Wij zijn daardoor nóg waakzamer. Maar bang? Helemaal niet. Franciscus blijft, in tegenstelling tot Benedictus XVI, de menigte juist opzoeken. Hij vraagt ons zelfs op afstand te blijven en wil niet dat we te dichtbij komen als iemand bijvoorbeeld z’n omhelzing zoekt. Franciscus maakt het ons lastig. Maar het went wel.”
In Napels was de Zwitserse Garde gekleed in burger. In Vaticaanstad draagt de eenheid in het dagelijkse leven een blauw kostuum. Alleen bij hoogmissen zijn de ‘hellebaardiers’ herkenbaar aan hun blauw-geel-rode uniform met hellebaard, handschoenen en een helm met rode veren. Aan de binnenkant van hun broek bungelt een modern vuurwapen.
Het is onwaarschijnlijk dat de garde buiten het Vaticaan in dit herkenbare gewaad zal optreden. Dat gebeurde, tot groot onbegrip van de Italiaanse regering, in 2005 tijdens een mis van Benedictus XVI in het Zuid-Italiaanse Bari. Daarmee werd incidenteel een bepaling van het vredesverdrag uit 1929 tussen de staat Italië en Vaticaanstad geschonden.
*Bron: newscattoliche.it, stanzevaticane.tgcom24.it *