In deze rubriek zetten we elke maand een plant of bloem centraal met symbolische betekenis. Overigens… symboliek is geen exacte wetenschap. De ene geeft de ene betekenis aan een bloem, de andere een heel andere. Ze veranderen ook in de tijd. Zeventiende-eeuwse bloemstillevens kennen andere symboliek dan de verborgen ‘liefdesboodschappen’ uit de preutse Victoriaanse tijd. Deze maand:
De witte herfstanemoon: vergeving en zorgzaamheid treffen elkaar
Vergeving, vergankelijkheid en zorgzaamheid
In het Evangelie (Mt. 18,21-35) van komende zondag 13 september staat ‘vergeving’ centraal. ‘Hoe vaak moet ik mijn broeder vergeven?’ vraagt Petrus aan Jezus. Binnen de symboliek rond planten en bloemen is wit de kleur van de vergeving. Op dit moment bloeit de herfstanemoon. Hier bestaat een mooie witte variant van; bijvoorbeeld de Honorine Jobert. Nu heeft de anemoon ook een eigen betekenis: op bloemstillevens staan anemonen voor vergankelijkheid. Ook dit thema vinden we terug in dit evangelie: de dienaar met de grote schuld uit Jezus’ parabel valt van zijn voetstuk. Zijn roem is vergankelijk. De negentiende-eeuwse betekenis is zorgzaamheid. Nu, dat is dan weer in lijn met Jezus’ oproep elkaar zoveel mogelijk te vergeven en te steunen.
Herfstanemonen
Anemonen zijn overblijvende kruiden. Ze horen bij de Ranonkelfamilie. Er bestaan wel 120 soorten anemonen. Er zijn voorjaars-, zomer- en herfstanemonen naar gelang hun bloeitijd in het jaar. De herfstanemonen zijn echte laatbloeiers. Ze zijn nu op zijn mooist, maar zelfs in oktober kun je ze nog vinden.
De herfstanemoon is voor in de tuin een goede bodembedekker, maar de bloemen kunnen ook als snijbloemen worden gebruikt. De al eerder genoemde Honorine Jobert kan wel 120 centimeter hoog worden. De anemoon is een zonaanbidster. Zet haar dus wel op een zonnige plek (of met lichte schaduw) in de tuin.
De betekenis van de naam, vinden we terug in de Griekse mythologie. Het Griekse ‘anemos’ betekent wind. Anemona was een nimf. Ze werkte voor de godin Flora. Flora’s man, Zephyros (de god van de westenwind) liet een oogje op Anemona vallen. De jaloerse Flora zou haar toen in een bloem hebben veranderd… de anemoon. Tja, de godin Flora was niet zo van het vergeven. Dat is duidelijk…
De verbinding met de wind vinden we ook terug in de Duitse naam Windröschen, in het Limburgs heet ze Windjruueske.