Praag stelt zich kandidaat voor organisatie Wereldjongerendagen 2022

Het stadsbestuur van Praag heeft bij de wekelijkse audiëntie aan de paus de kandidatuur van Wereldjongerendagen in 2022 in de Tsjechische hoofdstad voorgesteld. In 2019 is Panama gastland van dit evenement. Praag is vooralsnog de enige kandidaat voor de organisatie in 2022. Wie uiteindelijk de volgende editie van de Wereldjongerendagen gaat organiseren krijgen we, normaal gesproken, pas te horen na afsluitende mis van dit grootse evenement.

Kandidatuur Praag

Een delegatie van het stadsbestuur van Praag heeft tijdens de wekelijkse audiëntie aan de paus de kandidatuur van de Tsjechische hoofdstad voorgesteld voor de Wereldjongerendagen van 2022. Praag is (voorlopig) de enige kandidaat voor de organisatie van het evenement in. Tot eind 2018 hebben landen/steden nog de mogelijkheid zich kandidaat te stellen.

Na de succesvol verlopen Wereldjongerendagen in Krakau in 2016 zijn er in Europa door jongeren zelf initiatieven gestart om de jongerendagen naar hun stad te halen. Onder andere Britse jongeren zijn een  campagne gestart om de Wereldjongerendagen in 2022 in Londen te organiseren.

Wereldjongerendagen

In 1984, het ‘Heilig Jaar van de Verlossing’, nodigde paus Johannes Paulus II jongeren van over de wereld uit om samen met hem Palmzondag te vieren in Rome. Ruim 300.000 jongeren gaven gehoor aan deze oproep. Het jaar daarna werd uitgeroepen tot ‘Internationaal Jaar van de Jeugd’ wat ook weer vele duizenden jongeren op de been bracht. Deze bijeenkomsten leidde tot de officiële instelling van de Wereldjongerendagen. De eerste editie van de WJD vond plaats in 1987 in Buenos Aires en de laatste editie was in 2016, toen tussen de 2 á 3 miljoen jonge pelgrims de mis vierden met paus Franciscus in Krakau. De volgende WJD zal weer plaatsvinden buiten Europa namelijk in Panama. De Wereldjongerendagen worden om de 2 à 3 jaar afwisselend in Europa en in een ander continent georganiseerd.

Steden die eerder de Wereldjongerendagen organiseerden zijn: Buenos Aires, Santiago de Compostela, Czestochowa, Denver, Manilla, Parijs, Rome, Toronto, Keulen, Sydney, Madrid, Rio de Janeiro, Krakau en in 2019 Panama.