Priesteropleiding aartsbisdom terug in binnenstad Utrecht

Priesterkandidaten voor het Aartsbisdom Utrecht hebben vanaf september 2014 weer de mogelijkheid om te studeren in Utrecht. Zij nemen hun intrek in het Ariënsinstituut en volgen hun academische opleiding aan de Tilburg School of Catholic Theology (TST), die sinds kort in de Utrechtse binnenstad is gevestigd. Aldus meldt de website van het Aartsbisdom.

In 2010 sloot mgr. Eijk, aartsbisschop van Utrecht, de diocesane priesteropleiding, het Ariënskonvikt, vanwege de zeer precaire financiële situatie en het lage aantal priesterkandidaten. Het bisdom geeft in de verklaring op de site enkele redenen voor de herstart van de Utrechtse priesteropleiding. Zo is de excentrische ligging van De Tiltenberg (het grootseminarie van Haarlem-Amsterdam waar de Utrechtse studenten naar toe waren verwezen) een probleem gebleken. Ook de ingroei van de priesterstudenten in het aartsbisdom bleek door de afstand een probleem. Daarnaast is de financiële situatie van het bisdom verbeterd, aldus het aartsbisdom.

Naast de academische opleiding aan de TST kunnen priesterkandidaten in Utrecht een niet-academisch opleidingstraject volgen: de geïntegreerde priesteropleiding. Dit was ook al mogelijk bij de voorloper van de TST, de oude Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht. 

Lees het hele persbericht op de site van het aartsbisdom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *