Radio Maria wordt nationale rampenzender

Radio Maria App

Radio Maria zal binnenkort weer in heel Nederland via de middengolf te beluisteren zijn als nationale rampenzender. Dat blijkt uit een interne notitie van het ministerie van Veiligheid en Justitie die werd toegespeeld aan Katholiek.nl.

Het ministerie wil een forse financiële injectie aan Radio Maria geven waardoor de AM-frequentie de komende vijf jaar in gebruik kan worden genomen. In ruil daarvoor zal Radio Maria bij landelijke calamiteiten als rampenzender fungeren. Het katholieke radiostation heeft haar middengolfzender enige tijd geleden door geldgebrek buiten gebruik moeten stellen. Zij kan de steun goed gebruiken.

Tot nu toe was de rol van rampenzender weggelegd voor de regionale omroepen. In de praktijk bleek dit vaak niet te werken. Dat bleek bijvoorbeeld in 2011 toen er een grote brand woedde in het Noord-Brabantse Moerdijk. Omroep Brabant werd ingezet als rampenzender, maar de rook van de brand verspreidde zich over Zuid-Holland.

Verder zijn er grote problemen met de ontvangst van de rampenzenders. De overheid adviseert burgers om in geval van een ramp binnen te blijven en de zender via een draagbare radio te volgen. De ontvangst van de moderne digitale zenders is echter op veel plaatsen binnenhuis nog erg slecht. Daarom is gekozen voor een middengolfzender.

De nationale omroepen waren niet bereid om een van hun zenders ter beschikking te stellen. Zij vinden dat zij ook in geval van een ramp hun journalistieke werk moeten kunnen blijven doen en willen niet gehinderd worden door ‘overheidspropaganda’.

Voor Radio Maria is dat geen probleem. Wel heeft het station naar verluid bedongen dat de overheidsmededelingen mogen worden afgewisseld met reguliere uitzendingen. Volgens een woordvoerder van het ministerie is daar geen bezwaar tegen: “Als we de nationale rampenzender moeten inzetten, is bidden misschien het enige wat we nog kunnen doen.”

Binnenkort start het ministerie een landelijke campagne om Radio Maria bij het grote publiek bekend te maken. De werktitel van de campagne luidt ‘Maria beschermt’.