Ron van den Hout nieuwe bisschop Groningen-Leeuwarden

Paus Franciscus heeft mgr. Ron van den Hout benoemd tot vijfde bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Dat meldt het bisdom Groningen-Leeuwarden. Mgr. Van den Hout is 52 jaar en nu nog vicaris-generaal van het bisdom ’s-Hertogenbosch. Hij zal op zaterdag 3 juni tot bisschop worden gewijd in de St. Jozefkathedraal in Groningen en vervolgens de bisschopszetel in bezit nemen.

Aan de benoeming van Van den Hout is een lange procedure voorafgegaan: het is inmiddels meer dan een jaar geleden dat de voorganger van Van den Hout, mgr. Gerard de Korte, werd benoemd tot bisschop van ’s-Hertogenbosch.

Het Nederlands Dagblad meldt dat het moeilijk was een kandidaat te vinden die voor alle andere Nederlandse bisschoppen aanvaardbaar was én die in het profiel paste dat men in het bisdom zelf in gedachten had.

Ook zou er sprake zijn geweest van het opheffen van het bisdom dat pas sinds 1956 bestaat. Het aantal katholieken bedraagt ongeveer 100.000 en daarmee is Groningen-Leeuwarden veruit het kleinste bisdom van Nederland. Met de benoeming van Van den Hout is het voortbestaan van het bisdom voorlopig veiliggesteld.