Ruim 12.000 handtekeningen tegen kerksluitingen naar Eijk

Op woensdag 1 april wil een delegatie van Bezield Verband meer dan 12.000 handtekeningen aan aartsbisschop Eijk overhandigen. De handtekeningen komen van mensen die de ‘Noodkreet aan paus Franciscus‘ onderschrijven tegen de kerksluitingen in het aartsbisdom.

Die noodkreet initieerde Bezield Verband nadat de aartsbisschop van Utrecht zijn visie ontvouwde dat er over een decennium slechts enkele tientallen kerken nog open zullen zijn. Bezield Verband wil de noodkreet aan de paus sturen waarin de ondertekenaars oproepen hen te helpen “om dit onheil af te wenden”. Het ligt in de bedoeling dat de noodkreet met alle reacties worden gebundeld en te samen met de brief van Jozef Wissink, het Verbond van Verontruste Parochianen en het 2e professorenmanifest aan de paus wordt gestuurd.

Veruit de meeste handtekeningen zijn in de Plechelmusparochie in Oldenzaal (1.141) en het nabij gelegen Saasveld (1.341) verzameld. De geloofsgemeenschap Rossum van diezelfde Plechelmusparochie heeft 520 handtekeningen gestuurd aan de nuntiatuur in Den Haag. Ook buiten het aartsbisdom kwamen reacties binnen, zoals uit Oss, Eindhoven, Best, Haarlem, Voorhout en Den Bosch.

In een nog te verschijnen publicatie zijn alle steunbetuigingen verzameld. In de publicatie die Katholiek.nl in haar bezit heeft, komt een beeld naar voren van onbegrip, boosheid en verdriet over het beleid van aartsbisschop Eijk. Veel mensen denken dat het sluiten van kerken ervoor zorgt dat gemeenschappen uiteen vallen en zijn niet bereid kilometers te reizen om te kerke te gaan. Een (oud-)parochiebestuurder spreekt er schande van dat vitale parochies “worden geplunderd”. Een andere parochiebestuurder spreekt over dreigementen vanuit het aartsbisdom om akkoord te gaan met een fusie. Een parochiepriester meent dat van bovenaf opgelegde fusies “afbreuk doen aan de gemeenschapsgedachten van het oorspronkelijke christendom.”

Bezield Verband zegt dat zij op sommige plekken tegenwerking ervaren. “We hebben begrepen dat er verschillende pastoors zijn die verbieden om de handtekeninglijsten in hun kerken neer te leggen of uit te reiken. Ze beschouwen de noodkreet als “een hetze tegen kardinaal Eijk”, schrijft de organisatie op haar website.

Of de aartsbisschop de handtekeningen woensdag in ontvangst neemt, is allerminst zeker. Vorige maand nog liet secretaris-generaal Hans Zuijdwijk in het EO-radioprogramma Door de Week weten dat het aartsbisdom niet met Bezield Verband wil praten. Ook nu heeft Bezield Verband nog geen reactie gekregen van de Maliebaan.